Разходите на Руската федерация през 9-те месеца на пълномащабна инвазия и война срещу Украйна възлизат на около 82 млрд. долара, което се равнява на около една четвърт от годишния ѝ бюджет.

Това съобщи "Форбс".

Отбелязва се, че за Кремъл "военната сметка" за следващата година може да се окаже твърде висока, тъй като собствените му ресурси за военни нужди са на изчерпване.

Русия вече не може да разчита на "генерал Зима"

Русия вече не може да разчита на "генерал Зима"

Руски приятел срещу Наполеон и Хитлер, но когато Русия е агресор - "Зима" бе приятел на Финландия, а сега може и на Украйна

Похарчените от Москва 82 млрд. долара от 24 февруари досега включват преките разходи, необходими за подкрепа на военната агресия срещу Украйна, но сумата не включва стабилните разходи за отбрана или загубите в икономиката.

Като се има предвид, че приходите в руския бюджет през 2021 г. са 340 млрд. долара, сегашната сума от "военния чек" се равнява на около една четвърт от годишния бюджет.

Продължаването на пълномащабната агресия за Кремъл сега изисква повече пари, като се има предвид намаляването на приходите на руския федерален бюджет от износ на петрол и газ, загубата на голяма част от газовия пазар на ЕС след спирането на доставките по "Северен поток" и санкциите върху руския петрол, които ще влязат в сила през декември.

Русия и Украйна отново размениха военнопленници

Русия и Украйна отново размениха военнопленници

Това е втора размяна за два дни

Според анализатори разходите на Русия за военни разходи са се удвоили тази есен и вече изискват минимум 10 млрд. долара месечно.

Руската федерация харчи средно по около 200 долара на ден за своя войник. Общите разходи за заплати на военните, участващи в сраженията, са около 2,7 милиарда долара след мобилизацията.

Докато през лятото размерът на компенсациите, които трябва да бъдат изплатени на загиналите и ранените, се оценяваше на около 1 милиард долара месечно, през последния месец на войната той надхвърля 3,5 милиарда долара.

Според различни оценки Русия е използвала между 10 000 и 50 000 снаряда на ден във войната си срещу Украйна, което в парично изражение възлиза на повече от 5,5 милиарда долара.

Руснаците са изстреляли повече от 4000 ракети по Украйна. Средната стойност на един такъв проект е 3 милиона долара.

Британското разузнаване: Русия прехвърля десантни части в Източна Украйна

Британското разузнаване: Русия прехвърля десантни части в Източна Украйна

Към тях се присъединяват и мобилизирани руснаци

Русия е загубила 278 бойни самолета в Украйна на средна стойност 18 млн. долара и 261 хеликоптера на средна стойност 10,4 млн. долара. А общите загуби на руската военна авиация в парично изражение възлизат на 8 милиарда долара.

Русия също така е загубила почти толкова танкове, колкото е имала преди пълномащабното нахлуване (2897 от около 3300 към 24.02). Сега Кремъл се опитва да възстанови оборудването, което е било съхранявано в продължение на десетилетия и се нуждае от значителни подобрения и финансови разходи.

Общо всички загуби на оборудване през 9-те месеца на голямата война струват на Русия 20,8 милиарда долара.