Агенция Франс прес публикува репортаж от село Роботине в Запорожка област, където според западни военни анализатори украинските въоръжени сили са концентрирали основните си усилия по време на контранастъплението. Докладът е цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Киев обяви превземането на Роботине в края на август, но украинските сили все още не могат да се движат свободно през този населен район, тъй като той е в зоната на поразяване на руската артилерия, се казва в материала.

Поради това украинските бойци смятат Работино за "сива зона" и не могат да концентрират там значителен брой тежка техника и военен персонал, съобщава агенцията.

Журналистите на Фран прес разговаряха с осем украински бойци, участващи в боевете в района, и те казаха, че украинските въоръжени сили се "движат бавно и с големи загуби".

Чуждите медии пишат, че в района на Роботине украинските военни на няколко места са пробили елементи от така наречената "линия Суровикин", тоест широка мрежа от руски укрепления, включително противотанкови ровове, бетонни драконови зъби, окопи и други препятствия.

Основната линия на руската отбрана все още се държи и украинските войски все още не са успели да изпратят значителен брой танкове и друга бронирана техника през пролуките в укрепленията, за да получат оперативно пространство и да пробият към Азовско море или град Токмак.

Авторите на доклада съобщават, че украинските военни се придвижват напред на малки групи призори и напредват през горски пояси. Подразделения на украинските въоръжени сили са забелязани на подстъпите към следващото село, което се намира на 2-3 километра от Роботине.

"Ако се движите там през деня, тогава това означава 100% смърт", каза един от украинските войници пред репортери.

Друг военнослужещ от 65-та бригада на украинските въоръжени сили заяви, че съобщението на украинските власти за превземането на Роботине е пиар, тъй като самото селище няма стратегическа стойност.

"Можехме да го заобиколим", каза войникът. — Харесваме съобщения, големи победи. Но в действителност всичко е различно."

Друг военнослужещ от украинските въоръжени сили каза пред журналистите на Франс прес, че украинските войски могат да се движат само за "три до пет минути" между руските атаки. "Няма близки битки", казва този военнослужещ.

В същото време, според наблюденията на събеседниците на агенцията, на всеки един-два украински артилерийски снаряда се падат по десет руски. Същото важи и за атакуващите дронове.

В същото време военнослужещите от украинските въоръжени сили, с които разговаряха репортерите на Франс прес, не възнамеряват да отстъпват и са решени да продължат настъплението.

"Момчетата, които идват тук, знаят защо са тук. Те трябва да работят: да отблъснат врага и да атакуват, а не да стоят в окопите", каза един от събеседниците на агенцията.

Зеленски е загубил надежда за победа във войната, тълкува Русия

Зеленски е загубил надежда за победа във войната, тълкува Русия

Лавров анализира думите на украинския лидер за последния етап на конфликта