"Линията Суровикина" е огромна мрежа от окопи, минни полета, бодлива тел и огневи позиции, предназначени да забавят всяка атака. Москва изчислява, че Украйна вече е загубила най-малко 259 танка при контраатака

Бавното темпо на украинската контраатака е свързано с упоритостта на руската армия и с факта, че тя е "в по-добра форма", пише Марк Галеоти, ръководител на базираната в Лондон консултантска фирма Mayak Intelligence, в статия за Times.

Освен това, казва Галеоти, руската армия "е имала време" да изгради силни отбранителни укрепления. Той пише за така наречената "линия Суровикин" (армейски генерал Сергей Суровикин е заместник-командир на групата войски в зоната на военната операция - бел.ред.): обширна мрежа от окопи, минни полета, бодлива тел, танкови капани и огневи позиции, предназначени да забавят всяка украинска атака.

"Руснаците също така демонстрираха способност да извличат поуки от последните 16 месеца на войната - от по-доброто управление на артилерията си до координацията на безпилотните си самолети", заяви експертът.

Той отбелязва, че Русия използва сравнително нови оръжия, включително модернизирани безпилотни летателни апарати "Лансет", и широко използва авиацията, включително хеликоптери Ка-52 "Алигатор", оборудвани с противотанкови ракети с лазерно насочване "Вихър".

През декември 2022 г. руското Министерство на отбраната твърди, че "Вихр" успешно унищожават украински бронирани машини.

Руските войски са "много по-ефективни в отбраната", смята Галеоти. Русия разполага с резерви от боеспособни войски за подкрепления, в случай че украинците успеят да пробият отбранителните линии.

Лондон: Всяка санкция срещу Суровикин би събудила разногласия в Русия

Лондон: Всяка санкция срещу Суровикин би събудила разногласия в Русия

Британското разузнаване не потвърждава докладите за ареста на Суровикин

В началото на юни Украйна започна контраофанзива. Фактът, че тя е бавна, беше признат както в Киев, така и на Запад, включително в Съединените щати.

Украинската страна посочи като една от причините липсата на оръжия. Очаква се Киев да предприеме бърза контраатака, но той все още не е получил модерни изтребители, заяви, наред с други, главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валерий Залужний. "Това не е шоу, което целият свят наблюдава и залага на него, или нещо подобно", посочи той.

В същото време секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов говори за промяна в стратегията на Киев по време на контраатаката.

Британското разузнаване: И пак – къде е Суровикин?

Британското разузнаване: И пак – къде е Суровикин?

Страхът от дронове отменя изложението MAKС 2023

Той нарече задачата на украинските войски не да напредват, а да "изтощят руската армия".

Украинският президент Володимир Зеленски обясни бавното настъпление с трудностите на бойното поле и укрепените отбранителни линии на Русия. Той заяви, че би искал да започне контранастъпление "много по-рано", но за целта Киев се нуждае от западни оръжия.

Руското министерство на отбраната многократно е заявявало, че украинската офанзива е била нарушена и Киев е понесъл тежки загуби.

CNN: Генерал Суровикин е таен член на "Вагнер"

CNN: Генерал Суровикин е таен член на "Вагнер"

Той е в неизвестност след бунта на Евгений Пригожин

Говорителят на президента Дмитрий Песков, запитан дали неуспехите на Киев приближават началото на преговорния процес, пренасочи въпроса към военните, но посочи, че разногласията на Запад и натискът върху Киев да продължи да се "сражава до последния войник" са ясни.

От началото на контраофанзивата на 4 юни Украйна вече е загубила 259 танка и 780 бронирани машини, съобщи Владимир Путин на 27 юни.