Всяка официална санкция срещу главнокомандващия на руските въздушно-космически сили генерал Сергей Суровикин би предизвикала разногласия в страната.

Това се посочва в ежедневната сводка на британското разузнаване за войната в Украйна.

Твърдението идва, базирано на факта, че Суровикин не е виждан публично след бунта на ЧВК "Вагнер" от 23-24 юни.

Въпреки че на Запад той е известен с бруталната си репутация, Суровикин е един от най-уважаваните висши офицери в руската армия и всяка санкция срещу него вероятно ще предизвика разногласия, изтъква британското разузнаване.

Британското разузнаване: И пак – къде е Суровикин?

Британското разузнаване: И пак – къде е Суровикин?

Страхът от дронове отменя изложението MAKС 2023

Все пак докладите за ареста на Суровикин не могат да бъдат потвърдени, но властите вероятно ще бъдат подозрителни заради дългогодишната му връзка с Вагнер, датираща от службата му в Сирия през 2017 г.

Междувременно заместник-министърът на отбраната генерал-полковник Юнус-бек Евкуров забележимо отсъстваше от телевизионната изява на ръководството на Министерството на отбраната от 3 юли.

Евкуров беше заснет да разговаря със собственика на "Вагнер" Евгений Пригожин по време на превземането на Ростов на Дон от групата, припомня британското разузнаване.

Подозрението, което е паднало върху висши действащи офицери, подчертава как неуспешният бунт на Пригожин е влошил съществуващите разломи в общността за национална сигурност на Русия.