Франция е отворена към инвестиции от Обединените арабски емирства в своята ядрена енергийна индустрия. Това заяви френският финансов министър, цитиран от Ройтерс.

Бруно Льо Мер посочи, че ще проведе разговори, дали страната от Персийския залив има интерес да инвестира във Франция. По думите му има много възможности за това как ОАЕ могат да инвестират, включително в частни компании.

По време на среща в Абу Даби, където Франция и ОАЕ подписаха документ за стратегическо партньорство в сферата на изкуствения интелект, Бруно льо Мер отбеляза, че Франция е отворена към инвестиции от арабската страна.

Френският държавен енергиен доставчик EDF ще изгради и експлоатира шест нови ядрени реактора във Франция, като правителството ще осигури десетки милиарди евро публично финансиране.

Льо Мер отбеляза, че Франция е готова да предостави помощ на ОАЕ, ако държавата от Персийския залив реши да разшири собствената си ядрена енергийна индустрия. Ако има някаква възможност за разширяване на сътрудничеството с ОАЕ в ядрената област, ние сме готови за това, подчерта той.

ОАЕ се обърна към няколко европейски държави за инвестиране в тяхната ядрена енергийна инфраструктура чрез своята държавна ядрена енергийна компания. Компанията за ядрена енергия от ОАЕ искаше да бъде миноритарен инвеститор в задгранични активи на ядрена енергийна инфраструктура, без да ги управлява или оперира.

ОАЕ с интерес да инвестират в европейската ядрена енергетика

ОАЕ с интерес да инвестират в европейската ядрена енергетика

ОАЕ са обсъдили идеята държавната ENEC да стане миноритарен инвеститор в европейски активи за ядрена енергия