Обединените арабски емирства (ОАЕ) проявяват интерес към европейската ядрена енергетика. Те са обърнали към няколко държави, включително Великобритания, за да проверят какъв е интереса към такъв потенциален ход, съобщава Ройтерс.

ОАЕ са обсъдили идеята държавната Emirates Nuclear Energy Company (ENEC) да стане миноритарен инвеститор в европейски активи за ядрена енергия. ENEC има амбиции да се превърне в международна компания за ядрена енергия, притежаваща миноритарни дялове в ядрена енергийна инфраструктура на други нации, без да ги управлява или оперира.

Богатите страни, производители на петрол, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия се стремят да диверсифицират икономиките си далеч от изкопаемите горива.

ОАЕ и Великобритания подписаха през декември т. нар. меморандум за разбирателство относно гражданското ядрено сътрудничество на срещата на върха на ООН за климата в Дубай.

Като част от международни планове за растеж и инвестиции, ENEC работи с множество партньори, за да проучи възможностите за сътрудничество както в нови граждански ядрени проекти, така и в граждански ядрени технологии и свързани технологии за чиста енергия като чист водород.

Няколко европейски държави настояват да разширят ядрената енергия в опит да постигнат амбициозните климатични цели и да разработят алтернативи на руските енергийни доставки. Но държавите от Европейския съюз са разделени относно използването на ядрена енергия, която изпадна в немилост поради опасения за безопасността след ядрената авария във Фукушима в Япония през 2011 г.

Китай пусна първата в света АЕЦ от четвърто поколение

Китай пусна първата в света АЕЦ от четвърто поколение

Страната има за цел да произвежда 10% от електроенергията от ядрена енергия до 2035 г.