Френските военноморски сили придружават кораби с френски интереси през района на Червено море, каза висшият военноморски командир на страната в района в четвъртък, добавяйки, че настоящият мандат на Париж не включва директно нанасяне на удари по йеменските хуси, предава Ройтерс.

Свързаните с Иран хуси, които контролират по-голямата част от Йемен, атакуват морските маршрути в Червено море, за да покажат подкрепата си за палестинската ислямистка групировка Хамас, която се бори с Израел в Газа.

Говорейки пред репортери, контраадмирал Еманюел Слаарс, командир на френските сили в региона, каза, че Франция работи в тясно сътрудничество с водената от САЩ мисия Prosperity Guardian в района чрез обмен на информация и извършване на патрули, но каза, че командването на френските сили остава изцяло под контрола на Париж.

"Френската операция се състои от една страна в патрулиране на морските зони, където оперират хусите, за да ги спре", каза Слаарс. "Тези патрули са в координация с операцията Prosperity Guardian", каза той.

"От друга страна, ние редовно ескортираме кораби под френски флаг или с френски интереси в Червено море. Ние ги придружаваме през цялото им преминаване."

Слаарс, който също ръководи мисията на ЕС от девет държави, действащи в Ормузкия пролив, каза, че винаги е имало нужда от повече военни средства в региона, въпреки че Франция не възнамерява да разполага допълнителни сили засега.

Той каза, че международните военни операции дават резултати и че 80% от трафика на контейнери все още минава през проливите Баб Ал Мандаб между Йемен и Джибути.

Хусите уверени, че атаките в Червено море не застрашават мирните им преговори с Рияд

Хусите уверени, че атаките в Червено море не застрашават мирните им преговори с Рияд

Обвиняват войната на Израел в Газа за въвличането на Близкия изток в по-регионален конфликт