Франция, Германия и Испания се договориха да разработят нов европейски изтребител и система за въздушен бой, след като увеличават усилията си за намаляване на зависимостта си от САЩ, съобщава "Асошиейтед прес".

Министрите на отбраната на трите страни подписаха споразумение по време на авиошоуто в Париж, в което се уточнява по какъв начин страните ще си сътрудничат по проекта, който ще включва боен самолет от ново поколение.

Френският президент Еманюел Макрон ръководеше подписването на споразумението. Проектът се вписва в амбицията му за засилване на европейското сътрудничество във време, когато САЩ при управлението на президента Доналд Тръмп показват все по-голямо нежелание да подкрепят континента във военно отношение.

Това обаче ще отнеме време. Бъдещата система за въздушен бой не се очаква да влезе в експлоатация до 2040 г. Изискванията за системата за въздушен бой, която ще включва също и безпилотни самолети, ще бъдат решени до 2027 г., а фазата на разработването трябва да започне до 2030 г.

Френският министър на отбраната Флоранс Парли коментира, че споразумението е "конкретно доказателство, че Европа е в състояние да предвиди големите стратегически предизвикателства за утрешния ден".

"Бъдещата система за въздушен бой е главен актив за справяне с борбите за власт през втората половина на XXI век. Това, което се случва днес, е историческо", настоя тя.

Изтребителите ще бъдат произвеждани от френския самолетостроителен концерн Dassault Aviation, както и от европейския самолетостроител Airbus, като те в края на краищата ще заместят изтребителите Rafale и Eurofighter.

Стартът на програмата беше даден от Макрон и германския канцлер Ангела Меркел през 2017 г.

Властите не казаха колко ще струва, но агенция ДПА оценява, че тя може да струва 100 млрд. евро.