Франция, Германия и Испания обявиха, че са постигнали споразумение за следващите стъпки от разработването на нов изтребител, най-големият отбранителен проект в Европа на приблизителна стойност от над 100 млрд. евро, предаде "Ройтерс".

По-конкретно Франция определи проекта за боен изтребител, който включва пилотирани и безпилотни самолети от следващо поколение, като изключително важен за Европа да засили автономията си в областта на отбраната и да се изправи срещу конкуренцията от Китай, Русия и САЩ.

Следващата фаза на разработване на бъдещата бойна въздушна система (FCAS) се очаква да струва 3,5 млрд. евро, като те ще бъдат сподебени по равно от трите страни.

"Франция, Германия и Испания изграждат един от най-важните инструменти за своя суверенитет и този на Европа през 21-ви век", написа в "Туитър" френският военен министър Флоранс Парли.

Френският военнопромишлен гигант Dassault Aviation, както и Airbus и Indra - последните две представляващи съответно Германия и Испания - участват в схемата за започване на подмяната на френските изтребители "Рафал" и германско-испанските "Юрофайтър" от 2040 г.

Сумата ще покрие финализирането на проектите както на бойния самолет, така и на безпилотен самолет до 2024 г. и изграждането на демонстратори и за двата самолета, уточни източник от френското министерство на отбраната.

Франция и Германия първоначално бяха определили сключването на споразумението за края на април, но спор за това как да се споделят правата на интелектуална собственост удължи преговорите.

Съгласно условията на споразумението изтребителят няма да има черна кутия, което ще спомогне за запазването на чувствителното търговско ноу-хау, допълнил френският източник от военното ведомство.

Дори и при сделка обаче между правителствата и авиокосмическите компании, времето е малко Берлин да получи одобрението на влиятелната парламентарна комисия по бюджета на Германия преди федералните избори през септември.

Необходимо е одобрение, преди да могат да се изразходват средства и процесът може да отнеме месеци.

По-рано източник с информация по въпроса е заявил пред "Ройтерс", че германското министерство на отбраната трябва да отнесе бюджетното предложение до финансовото ведомство до 19 май.