Франция предупреди, че ще отвърне с пълната подкрепа на ЕС, ако САЩ наложат мита за френски продукти на стойност до 2,4 милиарда долара, включително шампанско, сирене Рокфор, чанти и червило, съобщава АП.

САЩ обмислят 100% мита за някои френски стоки в отговор на решението на Франция да обложи местния дигитален бизнес на големи технологични компании като Google и Facebook.

Във връзка с митата, френският финансов министър Бруно Льо Мер се срещна с шефа на ЕС по търговията Фил Хоган в Париж.

Франция оспорва тарифната заплаха на САЩ пред  Световната търговска организация

Франция оспорва тарифната заплаха на САЩ пред Световната търговска организация

Това обяви министърът на финансите Бруно Льо Мейр

"Ние вярваме, че американският проект за санкции срещу френския цифров данък е неприятелски, неподходящ и нелегитимен", заяви Льо Мейр.

Ако американските мита бъдат наложени, "ние ще предадем случая на Световната търговска организация и ще да сме готови да реагираме", заяви Льо Мейр.

Хоган коментира, че въпросът за цифровия данък е "много голяма пречка в спора със САЩ".

"Европейската комисия ще застане до Франция", добави той.

ЕС ще наложи мита на САЩ

ЕС ще наложи мита на САЩ

Днес САЩ наложиха мита върху стоки от ЕС за 7,5 милиарда долара

Франция от миналата година налага 3% годишен данък върху приходите във Франция на цифрови компании с годишни глобални продажби на стойност над 750 милиона евро и френски приходи над 25 милиона евро.

Франция настоява за глобално споразумение за по-добри данъчни цифрови операции, които обикновено се отчитат в родината на компанията, а не на мястото, където извършва бизнес.

Попитан за потенциалните мерки за ответни действия на Франция, Льо Мер доплъни, че страната обмисля "всички възможности".

Германия предупреди САЩ да не тръгва по пътя на конфронтация в търговията

Германия предупреди САЩ да не тръгва по пътя на конфронтация в търговията

Защото ЕС ще трябва да реагира и да наложи наказателни мита

Очаква се САЩ да обявят потенциалните мита до следващата седмица, но Франция призова администрацията на Тръмп да се въздържа от вземане на решение, докато преговорите продължават в базираната в Париж Организация за икономическо сътрудничество и развитие.

В телефонен разговор с министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин в понеделник Льо Мер заяви, че страните са се съгласили "да засилят усилията си в следващите дни, за да се опитат да намерят компромис".

В разговори с президента Доналд Тръмп миналия август френският президент Еманюел Макрон обеща, че Франция ще се откаже от цифровия си данък, ако в ОИСР (със 134 държави-членки), бъде намерено решение за по-добро данъчно решение за дигиталния бизнес.

Зад Франция сме в спора със САЩ за митата, увери Брюксел

Зад Франция сме в спора със САЩ за митата, увери Брюксел

Правителството на САЩ заплашва да наложи мита до 100% върху 2,4 милиарда долара