Европейският съюз ще действа единно срещу плановете на САЩ да наложат мита върху френски стоки. Брюксел вярва, че Световната търговска организация е най-добрият начин за уреждане на такива спорове, обяви Европейската комисия, цитирана от "Ройтерс".

Правителството на САЩ заплашва да наложи мита до 100% върху 2,4 милиарда долара внос на шампанско, чанти и други френски продукти в отговор на нов данък на Франция върху дигиталните услуги, който ще засегне американските технологични компании.

Париж: ЕС удря САЩ, ако наложат мита за цифровия данък

Париж: ЕС удря САЩ, ако наложат мита за цифровия данък

Между съюзници ние не трябва да имаме политика на санкции

"По този, както и по всички други търговски въпроси, Европейският съюз ще действа и ще реагира като един и ще остане обединен", подчерта говорител на Комисията.

Говорителят добави, че Комисията, която координира търговската политика на 28-те страни членки вярва, че такива спорове е най-добре да се решават в Световната търговска организация.

СТО установила, че ЕС продължава да субсидира Airbus

СТО установила, че ЕС продължава да субсидира Airbus

Световната търговска организация (СТО) е установила, че Европейският съюз не е спрял всички субсидии

Комисията ще потърси незабавни преговори със САЩ за разрешаване на казуса. Френският финансов министър Бруно льо Мер също ще проведе разговори с новия търговски еврокомисар Фил Хоган в Брюксел в сряда.

Търговското представителство на САЩ обяви също, че обмисля да вдигне митата върху стоки от ЕС във връзка със спора за субсидиите, отпускани за производителя на самолети Airbus.

Комисията предупреди, че вдигане на митата или решение за облагане на стоки на ЕС с мита ще предизвика ескалация на търговското напрежение, което още повече ще затрудни постигането на споразумение.