Франция и Германия са постигнали компромис, позволяващ на Берлин да остане водещият преговарящ с Русия по газопровода "Северен поток-2", свързващ Русия и Германия по дъното на Балтийско море. Това показва проектоспоразумение, съобщава "Франс прес".

Франция заяви, че ще подкрепи надзора на Европейския съюз върху нови газопроводи в ход, който би могъл да парализира плановете за спорния газопровод.

Франция смята да се изправи срещу „Северен поток 2“

Франция смята да се изправи срещу „Северен поток 2“

Промените, предложени от ЕК...

Ала двете водещи страни от ЕС сега са се разбрали да гарантират, че надзорът над проекта ще дойде от "територията и териториалното море на страната членка, където се намира първата точка на междусистемната връзка", показва копие на проекта, до което "Франс прес" са получили достъп.

Работата по газопровода започна доста отдавна, като крайната му точка се намира в германския град Грайфсвалд на брега на Балтийско море.

Проектотекстът замества по-старата формулировка, в която се посочва, че правилата на ЕС относно вноса на газ ще бъдат прилагани от "територията на страните членки" и/или "териториалното море на страните членки".

Меркел: Германия няма да изпадне в зависимост от Русия заради „Северен поток – 2”

Меркел: Германия няма да изпадне в зависимост от Русия заради „Северен поток – 2”

Ще бъдем ли зависими от Русия в случай изграждането на втори газопровод

Проектът за постигане на компромис беше представен на среща на посланиците на ЕС, обсъждащи преразглеждането на правилата на пазара на газ за 28-членния блок, уточнили дипломати.

"Северен поток-2" среща противопоставянето на много страни от Източна и Централна Европа, САЩ и особено Украйна, защото рискува да увеличи зависимостта на Европа от руския природен газ.

В съчетание с планирания газопровод "Турски поток" през Черно море, "Северен поток-2" ще означава, че Русия също така може да заобиколи Украйна при доставката на газ за Европа, ограбвайки новия противник на Москва от транзитни такси и основен стратегически актив.

Съпротивата срещу "Северен поток 2" се засилва

Съпротивата срещу "Северен поток 2" се засилва

Полша, Украйна и САЩ се опасяват, че Берлин ще стане зависим...

Проектът за компромис е обърнал внимание на опасенията, изтъквайки: "Ние смятаме, че директивата за газовите правила в този дух е необходима за плодотворна дискусия относно бъдещия транзит на газ през Украйна."

Френски дипломатически източник каза за "Франс прес" вчера, че Париж нито е "за", нито "против" газопровода. Но източникът подчертал, че Франция търси "гаранции за сигурността на Европа и за сигурността и стабилността на Украйна".

Германският канцлер Ангела Меркел досега настояваше, че газопроводът е "чисто икономически проект", който ще осигури по-евтини и по-надеждни доставки на газ.

В строителството на "Северен поток-2" участват германските компании Wintershall и Uniper, холандско-британската Shell, френската Engie и австрийската OMV.