Франция има намерение да влезе в противоречие с Германия по въпроса за съдбата на проекта "Северен поток 2", съобщава в днешния си брой в. "Süddeutsche Zeitung" с позоваване на източници от френското правителство.

"Не искаме да засилваме зависимостта от Русия и да вредим на страни от ЕС като Полша и Словакия", коментира правителствен служител.

По думите му, "Северен поток 2" вече е довел до многобройни "стратегически проблеми" между ЕС и Москва.

Съпротивата срещу "Северен поток 2" се засилва

Съпротивата срещу "Северен поток 2" се засилва

Полша, Украйна и САЩ се опасяват, че Берлин ще стане зависим...

Вестникът уточнява, че към момента няма официално потвърждение на информацията от Париж и Брюксел.

Подобна позиция от страна на Франция би се отразила при гласуването на 8 февруари за промяната на правилата за конкуренцията и правата на потребителите на европейския газов пазар - става дума за Третия енергиен пакет на ЕС.

Румъния предложи промени, които ще спънат руските газопроводи в ЕС

Румъния предложи промени, които ще спънат руските газопроводи в ЕС

13 страни вече са ги подкрепили…

Според промените, предложени от Европейската комисия през 2017 г., газопроводите от трети страни трябва да отговарят на правилата на вътрешния европейски пазар. Една от най-съществените е забраната газовите доставчици да бъдат и оператори на тръбопроводи.

Ако промените бъдат приети, това сериозно ще затрудни реализацията на проекта "Северен поток 2", в който "Газпром" е и доставчик, и оператор.

За да бъдат приети промените, са необходими гласовете на 16 от 28-те държави, като те трябва да представляват не по-малко от 65 на сто от населението на ЕС.

Европейският парламент заклейми "Северен поток-2"

Европейският парламент заклейми "Северен поток-2"

Бил заплаха за енергийната сигурност на Европа