Франция и Нидерландия подписаха историческо споразумение за демаркация на границата между двете държави на остров Сен Мартен в Карибския басейн.

Твърди се, че преди около 400 години две групи бягащи - една холандска и една френска - тръгват от една и съща точка на карибския остров Сен Мартен, за да проследят границата между своите държави.

Тръгвайки от залив на източния бряг и тичайки в противоположни посоки, през 1648 г. бегачите се срещат на западния бряг на острова, като оттогава правата линия между двете точки образува международната граница.

Според легендата галските бегачи са били по-бързи и са предоставили на Франция далеч по-голям дял от тропическия рай с площ около 90 кв. км, който те нарекли Сен Мартен.

Нидерландия взела южната част, която нарекла Синт Мартен, като атлетичният подвиг и мирното съжителство на двете колониални сили довели до това територията да бъде наречена "приятелският остров".

Споразумението беше подписано за Франция в петък от министъра на вътрешните работи Жералд Дарманин, а за Нидерландия - от Силверия Е. Якобс, министър-председател на автономното правителство на Синт Мартен.

"Това историческо споразумение ще помогне за улесняване на процеса на възстановяване на острова, който беше сериозно засегнат от урагана Ирма през 2017 г.", се казва в изявление на френското министерство на вътрешните работи.

Текстът на споразумението "запазва принципа на свободно движение на стоки и хора, установен със споразуменията от Конкордия от 23 март 1648 г.".

Споразумението също така "създава съвместна мониторингова комисия, натоварена с наблюдението и поддържането на границата", която беше оспорвана в източния си край.

"Това показва качеството на приятелските отношения между Франция и Нидерландия, които желаят да засилят доверителното си сътрудничество на остров Сен Мартен", се казва в съобщението.

Подчертава се "споделеното желание на териториалния съвет на Сен Мартен и автономното правителство на Синт Мартен да продължат да развиват близките си връзки и съвместните си проекти за трансгранично сътрудничество", се казва в него.

Предстои Дарманин да пътува до Сен Бартелеми, другия остров в северната част на френските Кариби.

Остров Сен Мартен е разделен на две части, като на север има френска общност, а на юг - Синт Мартен, който е част от нидерландското кралство.