Япония и Франция обявиха, че искат да задълбочат двустранното си сътрудничество, съобщава "Ройтерс".

Това се случва, след като по-рано този месец двете страни се споразумяха да ускорят дискусиите за рамка за съвместни военни учения.

Преди срещата на лидерите настраните от Г-7 в град Хирошима японският премиер Фумио Кишида заяви, че това е възможност да се развие "изключително партньорство".

По-рано през май министрите от двете съюзнически страни разпоредиха на съответните си ведомства да ускорят напредъка по преговорите за постоянна рамка, която ще подобри административните, правните и политическите процедури за провеждане на съвместни военни учения.

Ходът идва, след като през декември Япония обяви най-мащабната си военна реформа от Втората световна война насам в контраст с традиционния си пацифизъм. Япония е подписала споразумения за реципрочен достъп с Австралия и Великобритания.

Япония удвоява разходите за отбрана до 2027 г.

Япония удвоява разходите за отбрана до 2027 г.

Правителството планира да ги увеличи до 2% от БВП, съгласно стандарта на НАТО

Този тип споразумения създават рамки за улесняване на военното сътрудничество, като по-лесен достъп на чужд персонал и оборудване за посещаващите сили.

През април министърът на отбраната на Франция Себастиен Лекорню заяви, че Париж се надява да сключи споразумение за реципрочен достъп с Япония, което ще позволи на двете страни да засилят военната си оперативност и обмен.

"Надявам се и че ще можем да следваме двустранната пътна карта, която вече е финализирана и ще ни позволи да направим двустранното си сътрудничество още по-силно през следващите години", заяви президентът Еманюел Макрон преди разговорите си с Кишида.

Токио се стреми да засили връзките в областта на отбраната на фона на опасенията относно Китай, свързани с неговия натиск върху Тайван, свободата на корабоплаването в региона и търговските спорове.

И Китай се разтревожи от рекордния бюджет за отбрана на Япония

И Китай се разтревожи от рекордния бюджет за отбрана на Япония

Според Пекин е под въпрос ангажиментът на Токио към отбранителна стратегия и мирно развитие

През последните години Япония и Франция вече проведоха поредица съвместни военни учения, а също и като част от по-широка група.

Освен това двете страни се споразумяха да засилят сътрудничеството си в областта на отбранителното оборудване и технологии, със специален акцент върху оборудването за откриване на мини от следващо поколение.

Франция има отвъдморски територии в Индо-Тихоокеанския регион и е разположила свои военни части в него.

Тя иска да подчертае и как може да играе по-голяма роля в отбранителната промишленост на Япония, както се случи в ядрената енергетика, тъй като Кишида предприема по-решителна военна политика в региона.

След като сключи споразумения за сътрудничество в областта на отбраната с Канбера и Лондон, Япония може да подпише такова и с Филипините. Очаква се споразуменията да позволят по-бързо разполагане на въоръжените сили при съвместни военни учения и в случай на природни бедствия.