Три неправителствени организации отчитат в доклад последиците от експортните сектори на френския животновъден отрасъл, които заливат пазарите на развиващите се страни.

По времето, когато се открива срещата на високо равнище по животновъдството в Клермон-Феран днес - голяма среща, на която професионалисти и политици ще обсъждат хранителната независимост и устойчивостта на животновъдните сектори, три организации анализират в съвместен доклад въздействието на каналите за износ върху трети държави, т.е. извън Европейския съюз (ЕС). Това проучване на Réseau action climat (RAC), Oxfam и Greenpeace показва, че част от френските производствени сектори са насочени към износ на продукти с ниска добавена стойност към страни, където могат да дестабилизират местните пазари, особено в Африка и Азия.

Докладът се фокусира върху три сектора, по-специално - мляко, свинско и птиче месо, при които делът на износа е най-голям (съответно 42%, 39% и 25%, включително износ за други европейски страни). Изнасят се замразени пилешки разфасовки, свински карантии или мазнини, обезмаслено мляко на прах и т.н. Основно тези подценени продукти Франция изнася извън границите на ЕС.

Инфлацията - нечаканият гост, който изненада Франция

Инфлацията - нечаканият гост, който изненада Франция

След преминаване на границата от 5% през юни, инфлацията на храните сега се доближава до прага от 10%