Франция ще продължи борбата си срещу ислямския екстремизъм въпреки острите нападки на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и няма да се поддаде на "опити за дестабилизация и сплашване". Това подчерта говорителят на френското правителството Габриел Атал, цитиран от "Франс прес".

Франция "никога няма да се отрече от своите принципи и ценности", изтъкна Атал след заседание на кабинета, подчертавайки, че налице "силно европейско единство" зад позицията ѝ срещу ислямското насилие след обезглавяването на френския учител на 16 октомври.

Турция гневна на карикатура на Ердоган в "Шарли Ебдо"
Обновена

Турция гневна на карикатура на Ердоган в "Шарли Ебдо"

Мюсюлманите по света обвиняват Макрон в потисничество и колониализъм...

Учителят по история Самюел Пати беше убит, докато се прибираше от училището си в предградие на Париж от 18-годишен младеж, след като кампания в социалните мрежи го разкритикува, че показва на учениците карикатури на пророка Мохамед по време на урок за свободата на словото.

Убийството му предизвика изблик на гняв във Франция, която се сблъска с вълна от джихадистки атаки след избиването на 12 души през януари 2015 г. в офисите на сатиричния седмичник "Шарли ебдо".

Изданието, което предизвика гнева на мюсюлманите по целия свят, след като публикува карикатури, подиграващи се с пророка Мохамед, отново ги публикува миналия месец, за да отбележи началото на съдебния процес срещу заподозрените съучастници в нападението срещу "Шарли ебдо".

Ердоган избухна срещу "негодниците Шарли Ебдо" и Запада за "новите кръстоносни походи"

Ердоган избухна срещу "негодниците Шарли Ебдо" и Запада за "новите кръстоносни походи"

"Уверяваме нашите хора, че ще бъдат предприети необходимите действия"

Френският президент Еманюел Макрон се обяви твърдо в защита на секуларната традиция на Франция след убийството на Пати и обеща да предприеме мерки срещу ислямския радикализъм, по-специално чрез затваряне на джамии, заподозрени в разпространяване на екстремистки идеи.

Това накара Ердоган да обвини Макрон, че несправедливо се е насочил към мюсюлманската общност на Франция, и разпали поредната дипломатическа препирня между двете съюзнички в НАТО през последните месеци.

"Шарли ебдо" допълнително разгеви турските критици днес, след като публикува карикатура на Ердоган на първа страница, която го изобразява да пие бира по долни гащи, докато повдига полата на жена с хиджаб, за да покаже голите ѝ задни части.

"О, пророкът!", възкликва карикатурният герой, докато заглавието провъзгласява "Ердоган: насаме той е много забавен".

Ердоган и Макрон: гащи нямат, гайда искат

Ердоган и Макрон: гащи нямат, гайда искат

На практика в момента няма конфликт на международната сцена, при който Турция и Франция да не са на противоположни позиции, но кръстосаните шпаги на двамата лидери се насочват и от ситуацията в техните цивилизационни огнища