Външният министър на Франция Жан-Ив льо Дриан разкритикува САЩ за повторното налагане на санкции срещу чуждестранни компании, търгуващи с Иран, определяйки тези действия като "неприемливи".

Това разкрива задълбочаващия се разрив между Вашингтон и неговите европейски съюзници по този въпрос, отбелязва "Франс прес".

Във вторник американският президент Доналд Тръмп обяви, че изтегля САЩ от историческото споразумение, което ограничава ядрената програма на Иран, и налага отново санкции срещу Ислямската република и срещу онези, които търгуват с нея.

САЩ разшириха санкциите срещу Иран

САЩ разшириха санкциите срещу Иран

Новите рестрикции обхващат 6 физически лица и 3 фирми…

Решението на Тръмп подкопа дългогодишна дипломация и обърка европейските съюзници на САЩ, които се опитват да спасят трудно постигнатата сделка.

Вашингтон даде на европейските компании, правещи бизнес в Иран, до шест месеца, за да изтеглят инвестициите си или рискуват да попаднат под ударите на американските санкции, като им е забранено да подписват нови договори с Иран.

Френският външен министър разкритикува действията на САЩ, изтъквайки, че Вашингтон трябва да преговаря с европейските си съюзници за санкциите, които могат да засегнат техните компании.

"Смятаме, че екстериториалността на техните мерки за санкции е неприемлива", посочи той пред френския в. "Паризиен".

"Европейците не би трябвало да плащат за оттеглянето на САЩ от споразумението, към което те сами имаха принос", каза той.

Европейците, добави той, ще "направят всичко, за да защитят интересите на своите компании" и планират да водят "категорични преговори" с Вашингтон чрез Европейския съюз.

Тръмп: Оттегляме се! Не трябва Иран да има атомна бомба
Обновена

Тръмп: Оттегляме се! Не трябва Иран да има атомна бомба

САЩ въвеждат и санкции срещу Техеран

Решението на Тръмп да изтегли САЩ от иранската сделка остави страната дипломатически изолирана.

От своя страна финансовият министър на Франция Бруно льо Мер коментира, че европейските страни трябва да отвърнат по-твърдо на администрацията на Тръмп по отношение на ядрената сделка с Иран и да не действат като "васали" на САЩ.

Льо Мер подчерта в интервю за френско радио, че Европа не трябва да приема, че САЩ са "икономическият полицай на света". Той иска европейските компании да продължат търговията с Иран въпреки решението на Тръмп да наложи отново санкции.

Френският финансов министър предложи създаването на европейски орган, който да има същите правомощия, които американското правосъдно министерство има да наказва чуждестранни компании за техните търговски практики.