Правителството на Франция, под натиск заради изоставане от съседите в ЕС при ваксинирането срещу COVID-19, обеща да разпределя ваксините много по-бързо и да навакса.

Здравният министър Оливие Веран заяви, че повече от 2000 души са били ваксинирани в понеделник - в сравнение с 264 000 досега в Германия - и че "ваксинациите ще наваксат изоставането от съседите ни през следващите дни".

Френското правителство се опитва да догонва съседите си от началото на ваксинацията в целия ЕС, което беше дадено на 27 декември, отбелязва "Франс прес".

Франция ваксинирала едва 500 души, Макрон беснее

Франция ваксинирала едва 500 души, Макрон беснее

До момента само няколкостотин души са ваксинирани във Франция в сравнение с над 200 000 в Германия

Опозиционни политици разкритикуваха остро бавния напредък като "скандал" и заявиха, че Франция е станала за посмешище в ЕС.

Президентът Еманюел Макрон, под натиск да поеме лична отговорност, се срещна вчера с официални лица, включително премиера Жан Кастекс, за да обсъдят задънената улица, в която се намира страната по темата.

"До четвъртък ще увеличим ваксинирането съществено", увери Веран пред радио RTL, като настоя, че "ще бъдем на експоненциална крива".

Сега Франция ще "засили, ускори и опрости" стратегията си за ваксиниране, подчерта той.

Веран заяви, че ваксинациите за хора на възраст над 75 години, които не са в старчески домове, ще бъдат одобрени до края на януари, обхващайки 5 млн. души.

Франция с 12 500 новозаразени, далеч под максимума от 5000 на властите

Франция с 12 500 новозаразени, далеч под максимума от 5000 на властите

Но и спад на починали за денонощие

Той каза, че кампанията ще бъде разширена, за да включва пожарникари и домашни помощници над 50 години.

В момента Франция получава 500 000 дози ваксина, разработена от американско-германския консорциум Pfizer/BioNTech, на седмица, уточни Веран.

След като бъде одобрена за ЕС, 500 000 дози ваксина от американската фармацевтична компания Moderna ще бъдат добавяни всеки месец, допълни той.

Опозиционни политици не бяха доволни от обещанията на министъра, като Ксавие Бертран, президент на северния регион О дьо Франс, настоя: "Искам правителството да ни каже истината: Точно колко дози са поръчани от Франция?"

Бертран каза, че има "неприятното впечатление, че липсват ваксини", докато заместник-кметът социалист на Париж Еманюел Грегоар попита: "Къде са дозите сега?"

Във Франция затегнаха ограниченията във връзка с COVID-19

Във Франция затегнаха ограниченията във връзка с COVID-19

Полицейският час вече ще започва от 18 часа вместо от 20 часа

Манон Обри, евродепутат от лявата формация "Непокорна Франция", каза, че "2021 г. започва точно както приключи 2020 г., с липса на подготовка, аматьорство и след фиаското по отношение на маските и тестването, сега имаме фиаско с ваксините".

Междувременно двама депутати от опозиционната партия "Републиканците" призоваха Националното събрание да привика здравния министър да обясни положението.

Скептицизмът на французите относно ваксините затруднява задачата на правителството.

Само 40 процента от французите искат да вземат ваксината в сравнение със 77 процента във Великобритания, сочи проучване на общественото мнение от Ipsos Global Advisor миналата седмица в партньорство със Световния икономически форум.

Франция потвърди първи случай на новия щам на COVID-19 от ЮАР

Франция потвърди първи случай на новия щам на COVID-19 от ЮАР

ЮАР е най-тежко засегнатата страна от коронавируса на африканския континент

Веран също така заяви, че Франция е открила "около 10 заподозрени или потвърдени случая" на новия щам на коронавируса, появил се в Англия, като добави, че властите наблюдават силно заразния щам "като ястреби".

Френските здравни власти съобщиха в понеделник 4 022 новозаразени, с което общият брой на заразените вече е около 2,66 млн. души.

Починалите от COVID-19 във Франция достигнаха общо 65 415 души, след като вчеря починаха още 380 души.

Франция не планира нови блокади, но мерките остават

Франция не планира нови блокади, но мерките остават

Може би полицейският час ще започва от 18 часа