Правителството на Франция е притискано да ускори имунизацията срещу коронавирус. Президентът Еманюел Макрон е бесен заради мудното ваксиниране, информира АФП.

До момента само няколкостотин души са ваксинирани във Франция в сравнение с над 200 000 в Германия и около 1 милион във Великобритания.

Франция с 12 500 новозаразени, далеч под максимума от 5000 на властите

Франция с 12 500 новозаразени, далеч под максимума от 5000 на властите

Но и спад на починали за денонощие

"Това, което виждаме, е правителствен скандал", коментира Жан Ротнер, председател на регионалния съвет в Гранд Ест, където има рязък скок на заразените с коронавирус.

"Нещата трябва да бъдат ускорени", каза той пред местна медия. "Французите се нуждаят от яснота и категорични послания от правителството, че знае накъде отива. Не прави обаче такова впечатление", поясни политикът от дясната партия "Републиканците".

По време на новогодишното си слово към нацията Макрон заяви, че е неоправдано да се забавя имунизацията, но вестник Journal du Dimanche съобщи в неделя, че частно френският лидер е изразил недоволството си от липсата на напредък.

Във Франция затегнаха ограниченията във връзка с COVID-19

Във Франция затегнаха ограниченията във връзка с COVID-19

Полицейският час вече ще започва от 18 часа вместо от 20 часа

"Аз съм във война сутрин, обед, вечер и през нощта", казал президентът, който наскоро се възстанови от коронавирусна инфекция. "Очаквам същият ангажимент от всички. Това не се прави. Трябва да се промени бързо и решително", подчертал той.

Заместник-председателят на крайнодясната партия "Национален сбор" Жордан Бардела коментира, че Франция е станала за смях пред света.

"Ние ваксинираме за седмица толкова, колкото ваксинират германците за 30 минути. Позорно е", коментира той пред телевизия RTL.

Според френското здравно министерство само 516 души са ваксинирани от 1 януари.

Франция потвърди първи случай на новия щам на COVID-19 от ЮАР

Франция потвърди първи случай на новия щам на COVID-19 от ЮАР

ЮАР е най-тежко засегнатата страна от коронавируса на африканския континент