Стотици души са задържани от френските служби след атентатите в Ню Йорк, съобщи Фредерик Пешнар, генерален директор на националната полиция на Франция.

Данните биват оповестени дни преди 10-тата годишнина от атаките над кулите-близнаци.

По думите му  са арестувани 914 души, 224 от които са осъдени. Повече от тях са разследвани за подготовка и съучастие на планирани нападения в различни страни.

Конкретно за Франция Пешнар обясни, че най-сериозната терористичната заплаха за страната идва от Ал-Кайда в ислямския Магреб. Сред другите потенциални терористи той посочи джихадистите в Афганистан и Пакистан.

Всяка година две или три групи, способни да извършват атентати на наша територия, биват неутрализирани, заяви шефът на френската полиция.

Той допълни, че Франция не е изменила антитерористичния план "Vigipirate", който предвижда четири различни степени на тревога, съпътствани от съответните мерки за сигурност. Активна в момента е предпоследната степен „червено", поясни Пешнар.

Франция не е ставала обект на атентати, организирани от ислямисти, след взрива на гарата на Порт роял през 1996 г., припомнят френски медии. През 2000 г. френските служби, съвместно с германските, осуетиха мащабен план за атентат, при който трябваше да бъдат взривени катедрала и пазар.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че властите в САЩ са разкрили план за терористична атака, която е трябвало да бъде извършена за 10-та годишнина от атаките на 11 септември 2001 година.