Френските депутати гласуваха да отменят временно забраната за убиващите пчелите неоникотиноидни пестициди, която забрана беше наложена преди две години, в опит да спасят критично важната реколта от захарно цвекло в страната, застрашена от насекоми, съобщава "Франс прес".

Забраната влезе в сила през август 2018 г., поставяйки Франция в челните редици на кампания срещу химикали, обвинявани за унищожаването на пчелите, които опрашват реколтата.

Но депутатите от френското Национално събрание, долната камара на парламента, гласуваха за временна отмяна на забраната - ход, който трябва да получи зелена светлина от Сената (горната камара на парламента).

Загубата на пчели причинява недостиг на важни храни

Загубата на пчели причинява недостиг на важни храни

Това става ясно от ново проучване

313 депутати гласуваха "за", 158 "против" и 56 "въздържал се" за отмяната на забраната, което представлява "прагматичен отговор на катастрофалната ситуация, в която се намира реколтата от цвекло във Франция", заяви Жан-Батист Моро, депутат от партията на президента Еманюел Макрон.

Реколтата на Франция от захарно цвекло е унищожена от нашествие на зелени листни въшки, които заразяват растенията с вирус, който кара листата да пожълтяват и намалява добива.

Производителите на захарно цвекло отдавна твърдят, че неоникотиноидните пестициди са единствената противоотрова.

Франция е най-големият производител на цвекло в Европа, използвано за производство на захар, а секторът осигурява 46 000 работни места.

Германия забранява препарата Roundup, убиващ пчелите

Германия забранява препарата Roundup, убиващ пчелите

До края на 2023 г. глифозат няма да се употребява в Германия

Със забраната си за пет неоникотиноида на открито и в оранжерии, Франция стигна по-далеч от Европейския съюз, който се съгласи да обяви за незаконни три пестицида.

Въведени в средата на 1990-те години, синтезираните в лаборатория неоникотиноиди се основават на химическата структура на никотина и атакуват централната нервна система на насекомите.

Те е трябвало да бъдат по-малко вреден заместител на по-старите пестициди, а сега са най-масово използваните за третиране на цъфтящи култури.

Но през последните години пчелите започнаха да измират от "разстройство на колониалния колапс", мистериозен бич, за който отчасти са обвинявани пестицидите заедно с акари, вируси и гъби.

Впоследствие научните изследвания показаха, че неоникотиноидите увреждат размножаването и изхранването на пчелите, като намаляват качеството на сперматозоидите и нарушават паметта и навигационните функции на насекомите.

Пчелари от цялата страна протестират срещу масовото отравяне на пчелите с пестициди
Обновена

Пчелари от цялата страна протестират срещу масовото отравяне на пчелите с пестициди

Свиква се спешен консултативен съвет по пчеларство на 8 май

Излагането на тези пестициди също така намалява тяхната устойчивост на болести.

ООН предупреди, че почти половината от насекомите опрашители, особено пчели и пеперуди, са под риск от глобално изчезване.

Това е особено тревожно в контекста на проучване от 2016 г., което установи, че около 1,4 млрд. работни места и три четвърти от всички култури зависят от опрашители, главно пчели, които предоставят безплатни услуги на стойност милиарди долари.

Гласуването в парламента на Франция беше приветствано от френската асоциация на производителите на захарно цвекло CGB, но осъдено от зелените, които призоваха сенаторите да не последват примера им.

Крайнолявата партия La France Insoumise обеща да отнесе въпроса в съда, а международната природозащитна организация "Грийнпийс" оплака "големия екологичен регрес".