Френският парламент гласува в полза на забраната на родителите да упражняват физическо, словесно или психологическо насилие върху деца, родителско право за дисциплиниране на деца с телесно наказание, дадено по времето на Наполеон в началото на 1800-та година, съобщава "Ройтерс".

Френският парламент забранява на родителите да удрят децата си, въпреки че няма предвидени наказания за нарушаване на закона. Гражданският кодекс ще бъде актуализиран, за да се заяви, че родителските права трябва да се упражняват без насилие и че родителите не могат да прибягват до "физическо, словесно или психическо насилие, нито до телесно наказание или унижение".

"Образованието чрез насилие може да създаде повече насилие в обществото, което води и до провал в училище, болест, самоубийство, антисоциално поведение и престъпление", коментира Мод Пети от центристката партия "МоДем", партньор в парламента на партията на Еманюел Макрон.

Забраната е предложена от френския министър по въпросите на равенството между половете Марлен Шиапа, която коментира, че родителите погрешно вярват, че крясъците, пляскането или дърпането на ушите на децата са подходящи начини за утвърждаване на власт. "Никое насилие не е образователно", добави тя.

Брижит Макрон също подкрепя забраната, но няколко консервативни и крайно десни депутати я осъдиха като намеса в личния живот на семействата. Като част от гласуването, правителството ще подготви доклад за родителското насилие и ще предложи мерки за образоване на родителите.

Следвайки примера на Швеция през 1966 г., около 54 държави, включително 22 от 28-те държави-членки на ЕС, въведоха подобни закони, забраняващи телесното наказание в дома.