Подадените молби за убежище във Франция са стигнали рекордните 100 хил. през миналата година. Това показват официалните данни, след като правителството на президента Еманюел Макрон изготвя горещо обсъждано ново законодателство относно имиграцията, съобщава "Франс прес".

Според властите размерът на пристигащите е бил "исторически", като албанците са най-голямата група кандидати, въпреки че страната им се разглежда от Франция като безопасна.

"Това потвърждава, че Франция е една от страните, получаващи най-много молби за убежище в Европа", коментира директорът на Агенцията за защита на бежанците Паскал Брис.

"Това е историческо равнище", добави той, въпреки че отбеляза, че броят на кандидатствалите е само наполовина на този в съседна Германия през миналата година.

Правителството на Макрон се подготвя да представи законопроект относно имиграцията през следващия месец, но неговата центристка партия "Република напред" е разделена по въпроса как да се справи с проблема.

Макрон и премиерът Едуар Филип се зарекоха да ускорят процеса по обработване на молбите за убежище и да предложат подобрени условия за успешните кандидати.

Но те също така обещаха много по-твърда линия към икономическите имигранти, което ще означава увеличен брой на депортациите и по-строг контрол върху пристигащите хора.

В новогодишното си послание Макрон предупреди, че Франция "не може да посрещне всички", въпреки че обеща имиграционна политика, балансираща между "хуманността и ефективността".

Албанците съставляват най-голямата група, кандидатстваща за убежище във Франция през миналата година - около 7 600 възрастни, като почти всички от тях ще бъдат върнати вкъщи, тъй като тяхната страна се смята за "безопасна".

Френските власти отдават 66-процентния ръст в молбите за убежище от страна на албанците на "икономическата имиграция", въпрос, който е притеснителен за властите в двете страни.

Албания обяви план за действие през юли за борба с трафика на хора, след като Франция се оплака, че прекалено много места в нейните бежански центрове са заети от албанци, на които никога няма да бъде предоставено убежище.

Афганистанците съставляват втората по големина група през миналата година с близо 6000 заявления, следвани от мигранти от Хаити, Гвиана и Судан.

Молбите от Сирия са намалели с 10 процента до малко над 3000, макар че почти всички от тях са получили убежище.