Приемането на конституционните промени представлява ключова стъпка към присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз. Това заяви Лоранс Бун, френският държавен секретар, отговарящ за Европа, в интервю за МИА.

Ваймарската тройка, която включва министри от Франция, Германия и Полша, посети С.Македония тази седмица и изрази подкрепата си за членството на държавата към ЕС до 2030 година. Те подчертаха, че е важно С.Македония и Албания да останат лидери в региона и да се възползват от възможността за ускорен процес на присъединяване, който ЕС планира да предостави.

"Сега денят на откриването на преговорите за присъединяване е в ръцете на парламента и С.Македония има суверенното право да реши какво иска. Но ние се надяваме, че това ще се случи, че страната ще се присъедини към семейството на ЕС и се надяваме, че С. Македония и Албания ще продължат да бъдат лидери, както бяха през последните години. Ясно е, че съществува риск от раздяла, ако конституционните поправки не бъдат приети преди края на годината" каза Лорънс Бун, държавен секретар на Франция за Европа.

"С. Македония никога не е била толкова близо до ЕС, приехме преговорна рамка, която ясно определя стъпките, които трябва да се предприемат за членство в Съюза. Това е ясно и договорено и условията са посочени там. Освен това вчера българското Министерство на външните работи излезе с изявление, в което ясно заявява, че това е обвързващо за тях, че те ще оценят процеса въз основа на това." каза Анна Люрман, министър за Европа на Германия.

Повтаряйки позицията в това интервю, че сега е моментът за вземане на смели решения, Ваймарската тройка казва, че разбират умората и разочарованието, които страната носи със себе си по пътя към ЕС. Те почдертаха, следващите месеци са от решаващо значение, тъй като ЕС скоро ще се фокусира върху себе си и институционалните промени. С.Македония трябва да използва тази открита възможност за напредък към интеграцията в ЕС.

Процесът по промяна на конституцията започва след три дни с парламентарната комисия по конституционни въпроси, която председателят на парламента на РСМ Талал Джафери насрочи за вторник.

Илхан Кючюк: Не Европа решава, защото ние сме ЕС

Илхан Кючюк: Не Европа решава, защото ние сме ЕС

Ако Северна Македония не промени своята конституция, не виждам основание докладът за напредъка на Скопие да бъде гласуван