Франция заяви в четвъртък, че ще позволи на кораба на неправителствена организация, "Оушън Викинг", превозващ над 200 мигранти, спасени в Средиземно море, да акостира в пристанището на Тулон след напрегнат спор с новото правителство на Италия, за чието отношение към мигрантите Париж каза, че "горчиво съжалява," предава Ройтерс.

Имиграцията предизвика голям спор между двете страни, а вътрешният министър Джералд Дарманин каза, че забраната на дясното правителство на Италия корабът да акостира на нейно пристанище, макар да стоя много време по-близо до Италия, отколкото до Франция, е "неразбираема" и "егоистична".

Въпросът за справяне с имиграцията в до голяма степен свободния от граници Европейски съюз е източник на напрежение от години, особено в граничните и средиземноморски страни.

Италия и Испания, където пристигат повечето от мигрантите, пресичащи Средиземно море с лодки, казват, че други страни, включително Франция, трябва да направят повече, за да облекчат мигрантския натиск.

По-рано Италия заяви, че докато блокира от хуманитарните кораби да слязат на брега 1000 души, данните на вътрешното министерство показват, че италианските власти са довели 6383 други до бреговете на страната през предходната седмица.

Пристигащите мигранти по море в Италия са се увеличили тази година до 85 991, в сравнение с 53 825 през същия период на миналата година. Броят все още е доста под пиковите числа през 2014-2016 г.

Лодка с мигранти потъна край бреговете на Гърция

Лодка с мигранти потъна край бреговете на Гърция

Десетки са в неизвестност