Хуманитарни групи, които се грижат за близо 1000 спасени мигранти на три кораба в централната част на Средиземно море, бият тревога за влошаващите се условия на тях, но новото крайнодясно правителство на Италия не отговаря на исканията да им разреши да акостират, втвърдявайки позицията си срещу спасителните кораби, предава Associated press.

Новият министър на вътрешните работи на страната Матео Пиантедоси подготвя забрана хуманитарните кораби да акостират на италианските пристанища, като същевременно призова страните, под чиито знамена плават спасителните кораби, да облекчат бремето на Италия, като приемат спасените мигранти.

Ходовете напомнят позицията, заета от лидера на партията "Лига" Матео Салвини, сега вицепремиер, който разпореди хуманитарни кораби да не получават достъп до пристанищата в Италия, когато беше вътрешен министър в периода 2018-19 г.

Салвини: Амнистията на 600 000 мигранти е предателство към италианците

Салвини: Амнистията на 600 000 мигранти е предателство към италианците

Болниците пренебрегват възрастни пациенти, липсват сезонни работници

Засега Италия, заедно с Малта, запазват мълчание в отговор на исканията за безопасно пристанище от трите кораба: Geo Barents, управляван от "Лекари без граници", който има 572 души на борда; Ocean Viking на SOS Mediteranee с 234 души на борда и Humanity 1 на SOS Humanity със 179. Всички са били спасени след 22 октомври.

Докато Италия де факто блокира от хуманитарните кораби да слязат на брега 1000 души, данните на вътрешното министерство показват, че италианските власти са довели 6383 други до бреговете на страната през последната седмица.

Пристигащите мигранти по море в Италия са се увеличили тази година до 85 991, в сравнение с 53 825 през същия период на миналата година. Броят все още е доста под пиковите числа през 2014-2016 г.

Джорджия Мелони стана първата жена премиер на Италия

Джорджия Мелони стана първата жена премиер на Италия

Новото правителство полага клетва днес