Франция притиска Ирландия да лобира за ресор селско стопанство в следващата Европейска комисия в опит да защити субсидиите за фермите в ЕС.

Това съобщава europe.bg, като цитира публикация във в. "Irish Times".

Източници от двете страни са потвърдили "неформалните контакти" пред вестника.

Париж иска кандидат, който да е поддръжник на ОСП, преди основния преглед на европейския бюджет и общата селскостопанска политика следващата година.

"Също така е вярно, че Франция би предпочела ирландски комисар в селското стопанство пред ирландец начело на ресора за вътрешния пазар", съобщава френски източник за "Irish Times".

Ресорът на земеделието се смята за такъв със средна до висока важност в Комисията, въпреки че значението му ще нарасне значително през следващия мандат на комисията, поради предстоящия преглед на европейския бюджет и ОСП. Следващата година предстои и нов опит за приключване на споразумението със Световната търговска организация - ход, който ще има решаващи последствия за фермерите в Европа.

Ирландия традиционно цени ресора и ирландеца Рей МакШери беше начело на поста през 90-те. Въпреки това някои ирландски служители в Брюксел съветват правителството да лобира за ресор "Изследвания", който през следващите пет години ще разполага с бюджет от 50 милиарда евро.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу е този, който взима окончателно решение за ресорите в рамките на институцията и той многократно повтори, че това ще бъде направено въз основа на заслугите на кандидатите.

Ето защо решението на Коуен да номинира кандидат за поста в селското стопанство ще го принуди да избере някого с опит в сектора на земеделието. Нито един от обсъжданите до този момент кандидати обаче няма такива квалификации.

Вицепремиерът на страната Мери Кофлан може да бъде силен кандидат за поста, въпреки очакванията Коуен да не назначава член на долната камара на ирландския парламент на поста, за да избегне провеждането на избори за замяна на кандидата.

Френската подкрепа за ирландския кандидат може да увеличи шансовете Ирландия да получи земеделския ресор. Въпреки това, страни като Великобритания, която прекрепя реформата на ОСП, биха лобирали пред Барозу срещу ирландката кандидатура.