Франция обяви, че продава предназначените по-рано за Русия два хеликоптероносача „Мистрал" на Египет, съобщават АП и руски медии.

В съобщение на прессекретарята на френския президент Франсоа Оланд се казва, че Египет ще купи двата кораба. Не се споменава цена.

Договорът за изграждане на вертолетоносачи тип "Мистрал" за Военноморските сили на Русия бе подписан през 2011 годинa, но миналата година изпълнението на договора беше спряно от Париж заради ролята на Москва в украинския конфликт.

Франция изплати на Русия около 900 милиона евро компенсация за разтурване на договора. В преведената сума влизат и средствата за проведените опитно-конструкторски работи по разработката на палубния вертолет К-52К, обучението на специалисти за управление на "Мистрал"-ите, както и строежът на инфраструктура за базирането на корабите във Владивосток.

Първият кораб, назован "Владивосток", руснаците трябваше да получат през есента на 2014 година, но Париж преустанови предаването на десантния кораб заради ситуацията в Украйна. Във втората половина на 2015 година трябваше да бъде предаден и вторият - "Севастопол". Договорът за доставката на двата вертолетоносача е на стойност 1,2 млрд. eвро. Той беше сключен между френската DCNS/STX и "Рособоронэкспортом".

Египет също купи 24 изтребителя от Франция по-рано тази година за близо 6 милиарда евро.

Хеликоптероносачите от клас „Мистрал" могат да превозват 16 хеликоптера, 700 войници и 50 бронирани машини.