През октомври в Париж трябва да се проведе форум за възстановяване на Украйна. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Съобщението той направи по време на речта си на годишната среща на френските предприемачи под егидата на бизнес асоциацията MEDEF, съобщи "Укринформ".

"На правителствено ниво с Франция се готвим да проведем такава инициатива в Париж през есента - форум за възстановяването на Украйна. Каня вашите компании да участват в тази инициатива", каза той.

Зеленски обвини Русия в икономически тероризъм

Зеленски обвини Русия в икономически тероризъм

Заради опитите ѝ да попречи на Европа да се запаси с газ преди зимата

Той също така подчерта важността на възстановяването на Украйна след войната.

"Мирът за Украйна, гаранциите за сигурност, възстановяването на всичко разрушено от руските окупатори ще бъдат ясно доказателство, че европейската идея е по-силна от всякакви диктатури, а ценностите на свободата, равенството и взаимопомощта преодоляват всеки терор", каза Зеленски.

Той увери френските бизнесмени, че Украйна може да им осигури хиляди договори и хиляди работни места.

"Имаме нужда от вашия опит и вашето участие в следвоенното възстановяване. Ние вече започнахме - на свободната територия на нашата страна. Каним строителните компании да участват във възстановяването на инфраструктурата, локализирането на производството на строителни материали", каза Зеленски.

По-специално той покани фирми, които могат да помогнат за модернизацията на общинската инфраструктура - ​​водоснабдяване, пречистване на води, сортиране и преработка на отпадъци.

В същото време държавният глава каза, че има компании, които вече са се отзовали и участват във възстановяването на Украйна, както и на редица региони и градове на Франция.

Зеленски убеден, че Русия няма да постави Европа на колене

Зеленски убеден, че Русия няма да постави Европа на колене

Вярва, че Европа може да е енергийно независима

Припомняме, че френският президент Еманюел Макрон заяви във вторник, че западните сили са готови да предоставят дългосрочна подкрепа на Украйна на фона на инвазията на Русия.

Обръщайки се към срещата на върха на Кримската платформа, Макрон потвърди ангажимента си за запазване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, като същевременно подчерта, че анексирането на Крим от Русия през 2014 г. наруши международното право по същия начин, както и продължаващата инвазия.