Президентът на Украйна Володимир Зеленски е убеден, че руските планове, че ще успеят тази зима да поставят на колене Европа, или Украйна, или други отделни страни, в крайна сметка ще се провалят.

Това заяви той в последното си видеообръщение към нацията, цитирано от "Укринформ".

Кулеба към европейците: Всички страдаме еднакво заради Путин

Кулеба към европейците: Всички страдаме еднакво заради Путин

Путин атакува Украйна с ракети и танкове, а европейските страни - с изкуствени цени на енергията, инфлация и пропаганда, според външния министър

"Ако някой в ​​Русия мисли, че ще постави на колене Европа като цяло, Украйна или други отделни страни тази зима, това са погрешни планове. Вярвам, че Европа е достатъчно силна, за да поправи грешките от миналото, да стане независима от руската енергийна система, от руската енергетика и да не се поддаде на изнудването на енергийните терористи от "Газпром", каза Зеленски.

В същото време той призна, че настоящата ситуация е много опасна и остра. Но повечето европейски държави са подходили отговорно към енергийните въпроси, като са направили всичко възможно да се адаптират и защитят.

"Между другото, заради руския газов шантаж днес цените на газа в Европа вече надхвърлиха нивото от 3300 долара за 1000 кубически метра. Тази руска антиевропейска политика е наистина разрушителна, но от стратегическа гледна точка - за самата Русия. Вече няма да бъде такъв играч на европейския енергиен пазар", добави президентът.

Испания одобри мерките за енергоспестяване

Испания одобри мерките за енергоспестяване

Намаляват климатиците и гасят витрините за икономии

Зеленски каза, че Украйна тясно координира действията си с партньорите си по енергийните въпроси. Правителството и държавните компании правят всичко възможно, за да гарантират, че страната е готова да премине този зимен сезон, защото той наистина ще бъде най-трудният в нейната история.

Междувременно европейски държави вече започнаха да въвеждат ограничения в потреблението на електроенергия и газ.