Руският президент Владимир Путин атакува Украйна с ракети и танкове, а европейските страни - с изкуствени цени на енергията, инфлация и пропаганда.

Това подчерта министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба по време на съвместен брифинг с италианския си колега Луиджи ди Майо в Киев, съобщи "Укринформ".

"Тези, които смятат, че Путин се нуждае само от Украйна, дълбоко грешат. Бих искал хората в Италия и други европейски страни да разберат, че Путин нападна всички ни. Той атакува Украйна с ракети и танкове, но също така атакува Италия с високо, изкуствено създадените цени на енергията, инфлацията и неговата пропаганда. Ние сме в една лодка", каза първият дипломат.

Шефът на МВнР добави, че Украйна със сигурност ще спечели, но трябва да извърви този път, за да не спечели Русия, която е изнудвач.

Италия настоява за таван на цената на руския газ в ЕС

Италия настоява за таван на цената на руския газ в ЕС

Страната къса със зависимостта си от руското синьо гориво до 2024 г.

Кулеба добави, че е съгласувал с италианския си колега стъпките по отношение на неформалното заседание на външните министри на ЕС следващата седмица, по време на което първите дипломати ще обсъдят санкционния натиск върху Русия и общата европейска политика към Украйна във военно и финансово отношение.

Освен това двамата външни министри обсъдиха пакетите за помощ за сигурността, които Италия предостави на Украйна.

На фона на рекордните цени на енергията, страните-членки на ЕС са похарчили около 280 милиарда евро за различни видове потребителска подкрепа.

Кулеба посъветва руснаците да се оплакват от визовите ограничения на Путин

Кулеба посъветва руснаците да се оплакват от визовите ограничения на Путин

Европредседателството подкрепя визовата забрана