Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба посъветва гражданите на Руската федерация, разстроени от перспективата да им бъде забранено да влизат в Европа, да се оплачат за това директно на руския президент Владимир Путин.

Кулеба написа за това в своя акаунт в Twitter, цитиран от "Укринформ".

"Руснаците, които са разстроени от перспективата да им бъде забранено туристическото пътуване до Европа, могат да насочат оплакванията си към Кремъл и над 70% от своите сънародници, които подкрепят войната", пише той.

Кулеба подчерта, че никой не предлага да се забрани влизането на онези руснаци, които може да се нуждаят от убежище или хуманитарна помощ.

Преди ден президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Европа да забрани издаването на визи за граждани на Русия, като подчерта, че "трябва да има гаранция, че руските убийци и съучастници в държавния терор няма да използват Шенген".

"Не може да се унищожи самата идея за Европа, нашите общи европейски ценности, тоест не може да се превърне Европа в супермаркет, където няма значение кой влиза - важното е човек просто да плати за стоките", каза Зеленски.

Европредседателството подкрепя визовата забрана за руснаците

Европредседателството подкрепя визовата забрана за руснаците

Чехия иска пълно спиране на визите, но Германия не иска да наказва обикновените руснаци

Припомняме, че Чешката република, която в момента е ротационен председател на ЕС, в петък подкрепи предложението за визова забрана за целия ЕС за руски граждани.

"Пълното спиране на руските визи от всички държави-членки на ЕС може да бъде друга много ефективна санкция", каза чешкият външен министър Ян Липавски в изявление.

Неговите забележки подкрепят настояването на Естония, Латвия и Финландия всички държави от ЕС да спрат издаването на туристически визи на руснаци и да предотвратят други средства за заобикаляне на забраната.

Първият дипломат на Естония Урмас Рейнсалу каза в четвъртък, че ще представи официално предложение на Съвета на Европейския съюз, председателстван от Чехия.

Германският канцлер Олаф Шолц обаче отхвърли идеята в четвъртък, подчертавайки, че "това е войната на Путин" и че санкциите не трябва да нараняват невинни хора.

ЕС наложи седем пакета санкции на Русия заради войната й в Украйна, насочени, наред с други, към Путин и външния министър Сергей Лавров.

Мерките включват и икономически санкции като забрана на вноса на злато, нефт и въглища и износа на луксозни стоки, както и изключване на руски и беларуски банки от международната платежна система SWIFT.​​​​​​​

Естония ще забрани на руски граждани с шенгенска виза, издадена от нея, да влизат в страната.

Естония ще забрани на руски граждани с шенгенска виза, издадена от нея, да влизат в страната.

Все още ще остане разрешено влизането на руснаци с шенгенски визи, издадени другаде