Франция предупреди гражданите си "задължително се въздържат от пътувания през следващите дни до Иран, Ливан, Израел и палестинските територии", съобщава "Франс прес".

Причината е, че регионът е под напрежение заради заплахата на Иран да отмъсти на Израел за атаката на 1 април срещу посолството му в сирийската столица Дамаск, при който бяха убити висш ирански генерал и шестима други ирански военни служители. Нападението допълнително обтегна напрежението в региона, който вече е разтърсен от войната в Газа.

Френското външно министерство добавя, че роднини на дипломати, базирани в Иран, ще бъдат върнати във Франция и че на френските държавни служители вече е забранено да изпълняват всякакви мисии в Иран, Ливан, Израел и палестинските територии.

Впоследстие Индия също посъветва своите граждани да не пътуват до Иран и Израел до второ нареждане предвид "преобладаващата ситуация в региона".

Външното министерство посочва, че индийците в двете страни трябва да спазват "максимални предпазни мерки за своята безопасност и да ограничат придвижването до минимум".

Вчера Русия също посъветва гражданите си да не пътуват до Близкия изток.

Русия съветва гражданите си да не пътуват до Близкия изток

Русия съветва гражданите си да не пътуват до Близкия изток

След заплахата на Иран да отмъсти на Израел за атаката в Дамаск

Конфликтът се разпространи в региона след избухването на войната в Газа - подкрепяните от Иран групировки обявиха подкрепа за палестинците и започнаха да извършват атаки от Ливан, Йемен и Ирак. На свой ред Техеран избягва всякаква пряка конфронтация с Израел или Съединените щати, като същевременно обявява подкрепа за своите съюзници.

Израел не е поел отговорност за атаката на 1 април, за която иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей се зарече, че Израел "трябва и ще бъде наказан".

По-рано Lufthansa съобщи, че прекратява полетите до Техеран поради ситуацията в Близкия изток. Вчера авиокомпанията уведоми, че мярката е удължена - вероятно до 13 април.

Иран се чуди как да отговори на Израел, без да въвлича САЩ в конфликта

Иран се чуди как да отговори на Израел, без да въвлича САЩ в конфликта

Техеран сигнализира на Вашингтон че ще отговори на атаката на Израел по начин, който има за цел да избегне по-голяма ескалация