Иран сигнализира на Вашингтон, че ще отговори на атаката на Израел срещу неговото сирийско посолство по начин, който има за цел да избегне голяма ескалация и няма да действа прибързано, докато Техеран настоява за искания, включително примирие в Газа, казаха ирански източници, цитирани от "Ройтерс".

Посланието на Иран до Вашингтон беше предадено от иранския външен министър Хосейн Амирабдолахян по време на посещение в неделя в арабската държава в Персийския залив Оман, която често е действала като посредник между Техеран и Вашингтон, казаха източниците.

Говорител на Белия дом отказа да коментира каквито и да било съобщения от Иран, но каза, че Съединените щати са съобщили на Иран, че не са замесени в удара срещу посолството.

Министерството на външните работи на Иран не беше на разположение за коментар. Правителството на Оман не отговори веднага на изпратените по имейл въпроси за коментар, изпратени по време на мюсюлманския празник Ид ал-Фитр.

Прогноза: Иран може да удари Израел след 12 април

Прогноза: Иран може да удари Израел след 12 април

След приключването на Курбан Байряма Техеран ще предприеме действия

Източник, запознат с американското разузнаване, не беше запознат със съобщението, предадено през Оман, но каза, че Иран е "бил много ясен", че отговорът му на атаката срещу комплекса на посолството му в Дамаск ще бъде "контролиран" и "без ескалация" и планира "да използвайте регионални проксита, за да започнете редица атаки срещу Израел.

Дипломатическото съобщение сочи към предпазлив подход от страна на Иран, тъй като той претегля как да отговори на атаката от 1 април по начин, който възпира Израел от по-нататъшни подобни действия, но избягва военна ескалация, която може да замеси и Съединените щати.

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей каза в сряда, че Израел "трябва да бъде наказан и ще бъде", заявявайки, че това е равносилно на атака срещу иранска земя. Израел не е потвърдил, че е отговорен, но Пентагонът каза, че е.

САЩ убеждават Иран, че нямат пръст в удара срещу Дамаск

САЩ убеждават Иран, че нямат пръст в удара срещу Дамаск

Вашингтон не е разполагал и с информация за атаката

Нападението, при което беше убит високопоставен ирански генерал, отбеляза ескалация на насилието, което се разпространи в региона от началото на войната в Газа. Техеран внимателно избягва всякаква пряка роля в регионалното разпространение, като същевременно подкрепя групи , които са извършвали атаки от Ирак, Йемен и Ливан.

Подкрепяните от Иран шиитски мюсюлмански милиции не са атакували американски войски в Сирия и Ирак от началото на февруари.

Един от иранските източници не изключи възможността членовете на подкрепяната от Иран Ос на съпротивата да нападнат Израел всеки момент - опция, която анализаторите посочиха като едно от възможните средства за отмъщение.

Източниците казаха, че на своите срещи в Оман Амирабдолахиан е сигнализирал желанието на Техеран за деескалация при условие, че са изпълнени исканията, включително постоянно прекратяване на огъня в Газа - нещо, което Израел е изключил, докато се стреми да смаже "Хамас".

Без да спира войната в Газа, Израел се готви за сценарии и в други области

Без да спира войната в Газа, Израел се готви за сценарии и в други области

Готови сме да отговорим на всички нужди за сигурност на държавата, уверява Нетаняху

Източниците казаха, че Иран също търси възобновяване на преговорите за спорната си ядрена програма. Тези преговори бяха в застой от близо две години, като и двете страни се обвиняваха взаимно, че отправят неразумни искания.

Освен това Техеран поиска гаранции, че Съединените щати няма да се намесят в случай на "контролирана атака" срещу Израел от Иран - искане, което Съединените щати отхвърлиха в отговор, доставен през Оман, казаха източниците.

Ответните удари на Иран ще бъдат "без ескалация" срещу Съединените щати, "тъй като те не искат САЩ да се намесват", каза източник, запознат с американското разузнаване, като посочи, че Иран няма да насочи своите прокси милиции в Сирия и Ирак към цел американски сили в тези страни.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза в сряда, че Иран заплашва да предприеме "значителна атака в Израел" и че е казал на Нетаняху "нашият ангажимент към сигурността на Израел срещу тези заплахи от Иран и неговите подставени лица е железен".

Израел заяви, че ще отговори на всяка атака от Иран.

"Ако Иран атакува от своя територия, Израел ще отговори и ще атакува в Иран", каза израелският външен министър Израел Кац в публикация в платформата за социални медии X на фарси и иврит в сряда.

Джо Байдън: Ангажиментът на САЩ към Израел е "железен"

Джо Байдън: Ангажиментът на САЩ към Израел е "железен"

САЩ няма да останат настрани в случай на пряка атака от Иран

Експерти по иранската дипломация казаха, че подобни строги искания от страна на Техеран са типични за твърдия подход, който прилага в преговорите. Но въпреки това контактите сочеха интереса му да предотврати голям конфликт.

Анализаторът на Eurasia Group Грегъри Брю каза, че Хаменей е "в капан на стратегическа главоблъсканица".

"Иран трябва да отговори, за да възстанови възпирането и да запази доверието сред своите съюзници от Фронта на съпротивата. Но от друга страна, отмъщението за възстановяване на възпирането вероятно ще доведе до още по-голям и по-разрушителен отговор на Израел, вероятно с помощта на САЩ", каза той.

Иранските източници казаха, че САЩ са поискали от Иран да прояви сдържаност и да даде пространство за дипломация, предупреждавайки Техеран, че в случай на пряка атака ще застане до Израел.

Иранските източници казаха, че Иран вярва, че Нетаняху има за цел да въвлече Техеран във война, следователно отмъщението му може да бъде сдържано, което избягва директни удари на израелска територия и може да привлече съюзниците на Техеран.

Американският пратеник в Близкия изток се е обадил на външните министри на Саудитска Арабия, ОАЕ, Катар и Ирак, за да ги помоли да предадат съобщение на Иран, призовавайки го да намали напрежението с Израел, каза източник, запознат със ситуацията.

Али Ваез от International Crisis Group каза, че дилемата на Иран е "да разбере как да отмъсти по начин, който да спаси лицето, без да губи главата си".

"Израел е много по-непредсказуем от САЩ", каза той. "Върховният лидер е очевидно загрижен, че вместо да постигне възпиращия ефект, който може да се надява да постигне, атака срещу Израел може само да подхрани контраескалация, която той може да се е надявал да избегне."

Русия призовава Иран и Израел да покажат сдържаност

Русия призовава Иран и Израел да покажат сдържаност

За да се избегне пълна дестабилизация на ситуацията в региона