Франция ще започне доставки на бронирани машини AMX-10 (известни като колесни танкове) за Украйна "от края на следващата седмица", каза министърът на отбраната Себастиен Льокорню в интервю за вестник Le Parisien. Според изданието става дума за последните дни на февруари.

Лекорню не уточни точно колко машини ще бъдат изпратени в Украйна в първата партида, като обясни, че не иска да разкрива стратегически важна информация.

Шестколесните машини AMX-10RC понякога се наричат ​​"леки танкове", защото са въоръжени със 105 мм танково оръдие.

Независимо от това, в своя клас това е по-скоро тежка бронирана кола, тъй като защитата на бронята не й позволява да участва в съвременен бой с комбинирани оръжия наравно с основния боен танк.

Макрон дава танкове на Зеленски

Макрон дава танкове на Зеленски

Първият път, когато танкове със западен дизайн са доставени на украинските въоръжени сили

AMX-10RC може да се използва за разузнаване и подкрепа на пехотата и като леки колесни щурмови самоходни артилерийски установки.

Съединените щати възнамеряват да прехвърлят в Украйна осемколесни тежки бронирани машини "Страйкър", които в зависимост от конфигурацията могат да се използват като бойна машина на пехотата, бронетранспортьор с картечници, самоходна минохвъргачка, разузнавателно, командно-щабно, санитарно и други превозни средства.

Една от модификациите на "Страйкър" е въоръжена също със 105 мм танково оръдие.

Първите германски танкове Леопард ще пристигнат в Украйна много скоро

Първите германски танкове Леопард ще пристигнат в Украйна много скоро

Шолц предупреди съюзниците да очакват дълга война