Френският министър на финансите Бруно Льо Мер разкритикува излизането на Великобритания от Европейския съюз, като го нарече "политическа и икономическа лудост", съобщават световните осведомителни агенции.

Въпреки че някои сектори на френската икономика биха били засегнати, ако не се постигне търговско споразумение с Лондон, подобен резултат би причинил повече вреда на Великобритания, предупреди френският финансов министър.

"Британците ще бъдат най-големите губещи от Брекзит", настоя Льо Мер.

Консерватори зоват Джонсън за Брекзит и без сделка

Консерватори зоват Джонсън за Брекзит и без сделка

Считат, че Брюксел има по-голяма изгода от сделката

От своя страна главният преговарящ на Европейския съюз Мишел Барние подчерта, че въпросите относно равнопоставеността в търговията и рибарството продължават да затрудняват търговските преговори между Брюксел и Лондон.

"Две условия, които все още не са изпълнени. Свободна и лоялна конкуренция... и споразумение, което гарантира реципрочен достъп до пазари и води. И по тези точки не сме намерили правилния баланс с британците. Така че продължаваме да работим", отбеляза Барние.

Барние обаче остава убеден, че "добро, балансирано споразумение" все още е възможно.

Лондон: Трябва да извървим дълъг път при преговорите за Брекзит

Лондон: Трябва да извървим дълъг път при преговорите за Брекзит

Това заяви британският външен министър Доминик Рааб

Междувременно премиерът на Ирландия Майкъл Мартин заяви, че както Европейският съюз, така и Обединеното кралство разбират сериозността на Брекзит без споразумение, което означава, че не се постига споразумение за техните търговски отношения след края на преходния период след Брекзит.

Мартин изрази оптимизма си и се надява споразумение да бъде постигнато, като се има предвид, че преговорите все още продължават, но добави, че не би искал да "омаловажава значителните разлики" и останалите предизвикателства.

По-рано Мартин предупреди, че Брекзит без сделка ще бъде "значителен провал". 

Най-тежки последици от Брекзит се очертават за Ирландия

Най-тежки последици от Брекзит се очертават за Ирландия

Огромни промени в търговията и в придвижването...