Група депутати от Консервативната партия вярват, че премиерът Борис Джонсън трябва да се придържа твърдо към по-ранното си обещание за сценарий без сделка с ЕС, съобщи The Guardian късно в неделя.

Според бившия министър на кабинета Иън Дънкан Смит, Джонсън трябва да бъде готов да спре преговорите, ако не се постигне напредък, като добави, че служителите на ЕС са тези, които трябва да бъдат гъвкави, "ако искат сделка".

Бившият министър Дейвид Джоунс заяви, че има малък шанс за пробив, ако позициите на партиите останат далеч една от друга, както председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза по-рано.

По същото време редица депутати изразиха загриженост относно възможен сценарий без сделка, като заявиха, че е от решаващо значение да продължат да водят преговори.

Най-тежки последици от Брекзит се очертават за Ирландия

Най-тежки последици от Брекзит се очертават за Ирландия

Огромни промени в търговията и в придвижването...

"Никоя сделка не би била ужасна. Така че продължаването на преговорите е добра новина", каза Деймиън Грим, бивш министър на кабинета.

Припомняме, че Джонсън предупреди, че двете преговарящи страни все още са много далеч по някои ключови въпроси.

Джонсън даде интервю за "Скай нюз" след телефонен разговор фон дер Лайен. Двамата се съгласиха да продължат преговорите и другата седмица. Двете страни бяха наложили краен срок неделя за прекратяване на търговските преговори, за да може да ратифицират евентуално споразумение до 1 януари 2021 г., когато приключва преходният период и Великобритания официално напуска единния пазар и митническия съюз на Общността.

Страхувам се, че ние все още имаме много големи различия по някои ключови неща, коментира Джонсън, но поясни, че все още има надежда. Според него по-вероятно е да не бъде постигнато споразумение. Той каза още, че ЕС е отхвърлил предложението му да преговаря с евролидерите.

Министър-председателят повтори, че Великобритания не може да остане заклещена в регулаторната орбита на ЕС и отново ще поемат контрол над риболовните си води от 2021 г.

По думите му най-доброто нещо за всеки е да бъде готов за търговия под правилата на Световната търговска организация.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел коментира, че всичко трябва да се направи за постигане на търговско споразумение.

"Всяка възможност за постигане на споразумение е добре дошла", каза тя на пресконференция в Берлин.

Джонсън: Да се готвим за Брекзит без сделка с ЕС

Джонсън: Да се готвим за Брекзит без сделка с ЕС

Австралийски отношения с ЕС от 2021 година очаква Лондон

Европейската комисия публикува план за действия в извънредни случаи, за да смекчи последиците от евентуален провал на преговорите с Великобритания за сключване на търговско споразумение.

Брюксел отбелязва, че сега има голяма неизвестност дали може да бъде сключена търговска сделка до 1 януари 2021 г.

Двете преговарящи страни не могат да постигнат споразумение по три ключови теми: лоялна конкуренция, риболовът в британските води и механизъм за разрешаване на бъдещи спорове.