Европейската комисия публикува план за действия в извънредни случаи, за да смекчи последиците от евентуален провал на преговорите с Великобритания за сключване на търговско споразумение.

Брюксел отбелязва, че сега има голяма неизвестност дали може да бъде сключена търговска сделка до 1 януари 2021 г.

Фон дер Лайен и Джонсън не постигнаха съгласие по Брекзит, очаква се решение до неделя

Фон дер Лайен и Джонсън не постигнаха съгласие по Брекзит, очаква се решение до неделя

Тричасова извънредна среща...

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в "Туитър", че Общността се подготвя за сценарий вероятно да не се договорят с британското правителство. Тя поясни, че публикуват планове за минимизиране на вредите от подобен развой на ситуацията.

Преговорите все още продължават, но краят на преходния период е близо. Няма гаранция дали и кога ще бъде сключено споразумение, за да може да влезе в сила навреме. Ние трябва да се подготвим, включително и за сценарий без споразумение на 1 януари. Днес ние представяме мерки за извънредни случаи, написа тя в социалната мрежа.

ЕС налага неприемливи условия на Великобритания, оплака се Джонсън

ЕС налага неприемливи условия на Великобритания, оплака се Джонсън

ЕС иска правото да наказва Великобритания

Публикуваните от Комисията мерки гарантират основна реципрочна въздушна и пътна свързаност между Великобритания и ЕС и разрешаване на възможен реципрочен риболовен достъп на кораби на ЕС и Великобритания до водите на двете страни.

Комисията публикува още 8 документа във връзка с мерките при извънредни ситуации. "Гардиън" представя ключовите моменти:

Европейският съюз заявява, че дори и сега да бъде договорено споразумение, може и да не влезе в сила до 1 януари 2021 г.

Джонсън и Фон дер Лайен решават съдбата на ЕС и Великобритания

Джонсън и Фон дер Лайен решават съдбата на ЕС и Великобритания

Те ще проведат ключова среща тази вечер

ЕС намеква, че може да обвърже достъпа до британските риболовни води за кораби на ЕС с лесен достъп на Великобритания до пътищата и въздушните коридори на Общността.

Мерките показват, че въздушният и пътен транспорт между ЕС и Великобритания може да бъде гарантиран за 6 месеца.

ЕС предупреждава, че забавянията са неизбежни в случай на сценарий без търговска сделка.

Борис Джонсън предупреди: Великобритания може да напусне търговските преговори с ЕС

Борис Джонсън предупреди: Великобритания може да напусне търговските преговори с ЕС

Барние определи като "много малка" възможността за споразумение

Публикуваните днес мерки не обхващат сътрудничеството в сферата на сигурността.

Европейската комисия заявява, че държавите членки не трябва да сключват едностранни споразумения с Обединеното кралство в случай на сценарий без сделка.

Днес евролидерите се събират на среща на върха, на която една от темите е Обединеното кралство. 

Вчера стана ясно, че премиерът Борис Джонсън и Урсула фон дер Лайен не са успели да договорят споразумение, но постигнаха съгласие преговорите да продължат до неделя.

В сряда пред пред Бундестага канцлерът Ангела Меркел съобщи, че основната пречка пред търговска сделка с Лондон не е достъпът до риболов в британските води, а бъдещите регулаторни стандарти в Обединеното кралство.

ЕС изрази готовност преговорите за търговията да продължат и 2021 г., но Лондон категорично отказва.

Остават само три седмици до края на преходния период. На 1 януари 2021 г. Великобритания напуска единния пазар и митническия съюз със или без споразумение.

Двете преговарящи страни не могат да постигнат споразумение по три ключови теми: лоялна конкуренция, риболовът в британските води и механизъм за разрешаване на бъдещи спорове.