Германският канцлер Ангела Меркел коментира, че все още вижда "шанс" за постигане на споразумение с Великобритания за търговията, но предупреди, че Общността ще отхвърли "неприемливи" условия, предаде АФП.

Джонсън и Фон дер Лайен решават съдбата на ЕС и Великобритания

Джонсън и Фон дер Лайен решават съдбата на ЕС и Великобритания

Те ще проведат ключова среща тази вечер

Меркел направи коментара преди ключови преговори между премиера на Великобритания Борис Джонсън и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по-късно тази вечер.

Канцлерът е предпазлив оптимист, че все още има възможност за търговска сделка.

"Все още има шанс за споразумение", каза Меркел пред Бундестага, чиято страна е ротационен председател на ЕС, но предупреди, че "ние не трябва да застрашаваме целостта на общия пазар".

Борис Джонсън предупреди: Великобритания може да напусне търговските преговори с ЕС

Борис Джонсън предупреди: Великобритания може да напусне търговските преговори с ЕС

Барние определи като "много малка" възможността за споразумение

Меркел съобщи, цитирана от "Гардиън", че основната пречка пред търговска сделка с Лондон не е достъпът до риболов в британските води, а бъдещите регулаторни стандарти в Обединеното кралство. Тя добави, че очаква преговорите да продължат дни.

"Не мисля, че ще знаем до утре, ако това се случи или не се случи, най-малко аз не мога да обещая това, но ние все още продължаваме да работим. Но ние също се подготвяме за условия, които не можем да приемем. Ако има условия от британска страна, които не можем да приемем, ние ще тръгнем по нашия си път без споразумение. Защото едно нещо е сигурно: целостта на единния пазар трябва да бъде запазена", обясни канцлерът.

Меркел поясни, че основното препятствие на преговорите е молбата на ЕС за включване на "евoлюционна клауза". Такава клауза ще установи механизъм за гарантиране, че ако едната страна повиши екологичните, трудови и социални стандарти, другата страна е задължена да го направи също, за да не се възползва от конкурентно предимство.

Европейските преговарящи искат форум за обсъждане, когато настоящите минимални стандарти остареят заради развитие в една от страните. Ще има арбитраж и потенциално едната страна може да наложи мита или други мерки, ако другата страна по договора не се съгласи да приеме минимални стандарти за лоялна конкуренция.

Британското правителство се опасява, че това означава, че Великобритания ще трябва да се обвърже с европейските стандарти.

Според Меркел това е най-големият и сложен въпрос на преговорите, а след него е за риболовните квоти.

Има редица сложни въпроси, които предимно се свеждат до това как да се справим с динамиката. Ние в момента малко или много имаме същата правна система, хармонизирана правна система, но през годините правните системи ще се променят по отношение на законодателството за околната среда, законодателството за труда, законодателството за здравеопазването, навсякъде, обясни тя.

И как другата страна ще реагира на това, когато правната ситуация в ЕС или Великобритания се промени? И ние не можем просто да кажем, че не можем да разговаряме за това, но ние не се нуждаем от лоялна конкуренция само днес, а и в бъдеще, продължи Меркел.

Поради тази причина ние трябва да постигнем споразумение как всяка страна може да реагира, когато другата промени правната ситуация. Иначе ще има условия за нелоялна конкуренция, което ние не можем да причиним на компаниите ни. Това е най-големият, най-трудният въпрос, който все още се обсъжда, до него са въпроси за риболовните квоти и подобни неща. Но този въпрос за лоялната конкуренция между две различни правни системи, това всъщност е големият проблем, на който трябва да намерим задоволително решение, разясни канцлерът.

Днес британският премиер заяви пред Камарата на общините, че ЕС налага неприемливи условия на Великобритания.

Вчера Джонсън предупреди, че Обединеното кралство може да напусне търговските преговори с ЕС.

ЕС изрази готовност преговорите за търговията да продължат и 2021 г., но Лондон категорично отказва.

Остават само три седмици до края на преходния период. На 1 януари 2021 г. Великобритания напуска единния пазар и митническия съюз със или без споразумение.

Двете преговарящи страни не могат да постигнат споразумение по три ключови теми: лоялна конкуренция, риболовът в британските води и механизъм за разрешаване на бъдещи спорове.

В понеделник главният преговарящ на ЕС Мишел Барние заяви пред евродепутати, че преговорите приключват до сряда, за да могат двете страни да ратифицират евентуална сделка.

Евролидерите ще се срещнат в четвъртък, когато те могат да се подпишат под евентуално споразумение или да задействат подготовката за сценарий без сделка.

По-рано тази седмица Джонсън и Фон дер Лайен проведоха телефонен разговор, който не доведе до пробив.