Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние е наложил нов краен срок. Той е предупредил, че преговорите с Великобритания за търговско споразумение няма да продължат след сряда, пише "Гардиън".

Барние е запознал евродепутати и посланиците на страните членки в Брюксел със ситуацията около продължаващите преговори с Лондон. Френският дипломат подчертал, че преговорите не са много далеч от завършване. По думите му разговорите се очаква да продължат до средата на седмицата, но не и след това.

Борис Джонсън бил готов да се оттегли от преговорите с ЕС за Брекзит

Борис Джонсън бил готов да се оттегли от преговорите с ЕС за Брекзит

Ако Европейският съюз не се съгласи да отстъпи от исканията му

Двете страни се нуждаят от време да ратифицират всяко споразумение. Отделно от "Даунинг стрийт" съобщиха, че в сряда ще се проведе гласуване на новото законодателство, което нарушава споразумението за напускане на Общността. Гласуването се разглежда от Брюксел като преломен момент.

Висш дипломат от ЕС коментира, че все още не се знае какъв ще е крайният резултат.

Лондон и Брюксел все още не могат да се договорят по три ключови теми: лоялна конкуренция, достъп на ЕС до британските риболовни води и система за разрешаване на спорове, ако условията на договора бъдат нарушени.

Преговорите по Брекзит продължават на Никулден

Преговорите по Брекзит продължават на Никулден

Надежда за търговска сделка между ЕС и Великобритания

Евролидерите ще се срещнат в четвъртък, когато ще се подпишат под споразумение или ще започнат приготовления за сценарий без сделка, включително временно законодателство самолетите да останат във въздуха.

Висши дипломати в Брюксел прогнозират тежък телефонен разговор между премиера Борис Джонсън и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайн по-късно днес. Това ще е вторият подобен разговор през последните дни.

Пауза в преговорите за Брекзит

Пауза в преговорите за Брекзит

След като те са в задънена улица и няма напредък

Ирландският външен министър Саймън Ковъни коментира, че тази сутрин е чул много мрачни новини от Мишел Барние.

Напредъкът по въпроса за достъпа на ЕС до британските риболовни води е бил блокиран в неделя вечерта, след като британският главен преговарящ Дейвид Фрост е представил нови искания за собствеността на лодките. Източници в Брюксел поясниха, че съгласно предложенията всеки кораб с граждани на ЕС няма да може да плава под британски флаг. Понастоящем корабите се нуждаят само от "икономическа връзка" с Великобритания, такава като повечето от половината улов да се разтоварва на британски пристанища или по-голямата част от екипажа да е от британци. Базирани в Исландия, Испания и Холандия компании са уловили 55% от британската риболовна квота през 2019 г.

Труден момент в преговорите за Брекзит

Труден момент в преговорите за Брекзит

Германия обяви, че ЕС иска споразумение, но не и на всяка цена

Източници от ЕС разкриха по-рано през деня, че двете страни са били близо до споразумение, но Барние казал пред посланиците тази сутрин, докато обяснявал за новите британски искания, че ситуацията се е усложнила.

Това наистина предизвика много проблеми. Късно в неделя вечерта бе предаден документ. Това е сериозно, каза висш европейски дипломат.

Брюксел предложи квотата за риболов да се договаря на 10 г., но Великобритания го отхвърли.

Франция заплаши да наложи вето на лоша сделка за Брекзит

Франция заплаши да наложи вето на лоша сделка за Брекзит

Ако има споразумение, което не е добро, ние ще се противопоставим

Барние казал още, че се запазват различията по отношение на квотите и намерението на Великобритания да блокира достъпа в зона от 9 до 19 километра, в която френските и белгийски кораби ловуват от столетия.

"Това е тревожно в тази фаза на преговорите", подчертал Мишел Барние.

Според евродипломати най-голямата пречка пред сделка е договаряне на механизъм за гарантиране минимално спазване на екологичните, социални и трудови стандарти от двете страни.

Барние е съобщил пред посланиците, че е "оптимист" за постигането на споразумение за механизъм за разрешаване на споровете.

Без повече отстъпки в преговорите за Брекзит, предупреждават страни от ЕС

Без повече отстъпки в преговорите за Брекзит, предупреждават страни от ЕС

С наближаването на финалната права раздразнението в Брюксел се засил

Междувременно правителството на Великобритания официално предложи да оттегли или да не задейства параграфите в законопроекта за вътрешния пазар, които са в нарушение на положения в споразумението за излизане на страната от ЕС, ако бъде договорено търговско споразумение с Брюксел тази седмица.