Франция може да използва правото си на вето, за да блокира търговско споразумение с Великобритания, ако не покрие изискванията на Париж, особено в сферата на рибарството. Това предупреждение отправи френският министър за Европа Клеманс Бон, цитиран от АФП.

"Ако има споразумение, което не е добро, ние ще се противопоставим", коментира той пред радио Европа 1 и добави, че "всяка страна в ЕС има право на вето".

Без повече отстъпки в преговорите за Брекзит, предупреждават страни от ЕС

Без повече отстъпки в преговорите за Брекзит, предупреждават страни от ЕС

С наближаването на финалната права раздразнението в Брюксел се засил

По думите му Франция ще прегледа всяко споразумение и добави: "Дължим го на французите, дължим го на рибарите, дължим го на други икономически сектори".

Бон предупреди, че все още "съществува" риск от липса на споразумение и "ние трябва да бъдем подготвени".

"Но искам да повярвам, че можем да постигнем споразумение и едно добро споразумение", поясни френският министър.

Брекзит помогнал на Великобритания да ускори одобрението на COVID-19 ваксина

Брекзит помогнал на Великобритания да ускори одобрението на COVID-19 ваксина

Докато Европейският съюз изостава

Преговарящите екипи работят 24 часа в денонощието за сключване на споразумение, за да може да бъде ратифицирано преди 31 декември, когато Великобритания излиза от единния пазар.

Някои страни членки обаче, водени от Франция и Холандия, се опасяват, че Европейската комисия е готова да направи твърде много отстъпки, особено за рибарството, за да бъде сключено споразумение.

По време на посещение в Северна Франция в четвъртък премиерът Жан Кастекс даде да се разбере, че френските рибари няма да бъдат "пожертвани" в името на споразумение.

Премиерът на Ирландия е оптимист за сделка за Брекзит

Премиерът на Ирландия е оптимист за сделка за Брекзит

Финални дни на преговори

"Очевидно се надяваме да получим споразумение при най-добрите възможни условия, но не и при всякакви условия", подчерта той.

Риболовът в британските води представлява 20% от френския риболов в Атлантическия канала, Ламанша и Северно море. Риболовът в тези региони носи по 180 милиона евро на година.

Споразумение за Брекзит - сега или никога

Споразумение за Брекзит - сега или никога

Мишел Барние предприема последен опит...

Кастекс предупреди, че ако прибягнат само до френските води, има риск до няколко месеца да унищожат ресурсите.

"Гардиън" пише, позовавайки се на "Даунинг стрийт", че преговарящите внезапно са направили крачка назад в четвъртък следобед, след като в последния момент френското лоби е притиснало ЕС да отправи нови искания.

Британски източници коментират, че ЕС е поискал по-големи уверения за ролята на местния регулатор относно отпускането на държавни субсидии след преходния период.

Източници от ЕС съобщават, че главният преговарящ Мишел Барние може да се върне в Брюксел днес, за да информира официалните представители и дипломатите за последното развитие.

Преговорите за Брекзит в задънена улица

Преговорите за Брекзит в задънена улица

Лондон и Брюксел са далеч от споразумение

В сряда френският посланик в Брюксел е бил сред 11 представители на страните членки на ЕС, които са заявили, че Барние трябва да не отстъпва на преговорите. Френският посланик е заявил пред главния преговарящ на ЕС, че Париж предпочита рестарт на преговорите с Великобритания през 2021 г. пред прибързано споразумение, което може да навреди на европейските интереси.

Правителството на Германия обяви, че ЕС иска споразумение с Великобритания в сферата на търговията, но "не и на всяка цена".

Правителството на Великобритания пък заяви, че преговорите за Брекзит с ЕС са достигнали до "труден" момент и отхвърли всяко споразумение, което ограничава суверенитета на държавата.