Правителството на Великобритания официално предложи да оттегли или да не задейства параграфите в законопроекта за вътрешния пазар, които са в нарушение на положения в споразумението за излизане на страната от ЕС, ако бъде договорено търговско споразумение с Брюксел тази седмица, пише "Гардиън".

Мишел Барние: Преговорите за Брекзит приключват до сряда

Мишел Барние: Преговорите за Брекзит приключват до сряда

Разговорите се очаква да продължат до средата на седмицата, но не и след това

В съобщението на "Даунинг стрийт" се казва, че преговорите за търговско споразумение продължават и окончателни решения се очакват през следващите дни.

Ако бъдат договорени обсъжданите решения, правителството на Великобритания е подготвено да премахне параграф 44 от британския законопроект за вътрешния пазар, отнасяйки се до декларациите за износ. Правителството на Великобритания също е готово да деактивира параграфи 45 и 47, отнасяйки се до държавната помощ, такава, която може да се използва само когато е съвместима с правата и задълженията на Великобритания съгласно международното право, отбелязва Лондон.

Борис Джонсън бил готов да се оттегли от преговорите с ЕС за Брекзит

Борис Джонсън бил готов да се оттегли от преговорите с ЕС за Брекзит

Ако Европейският съюз не се съгласи да отстъпи от исканията му

В съобщението също се посочва, че правителството може да изостави и друга част от плана си, която е в нарушение на споразумението за Брекзит, отнасящо се до митата в законопроекта за данъците, който ще бъде дебатиран в сряда.

Първоначалната реакция на ЕС на съобщението на Лондон е, че може да накара Европейския парламент да оттегли възражение относно ратифицирането на споразумение, но основните неразрешени въпроси остават.

По-рано днес главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние предупреди, че преговорите с Великобритания за търговско споразумение няма да продължат след сряда.

Преговорите по Брекзит продължават на Никулден

Преговорите по Брекзит продължават на Никулден

Надежда за търговска сделка между ЕС и Великобритания