Британският министър-председател Борис Джонсън е готов да се оттегли от преговорите за Брекзит, освен ако Европейският съюз не се съгласи да отстъпи от исканията си. Това твърди британското издание "Сън".

"Днес той ще каже на ЕС, че няма намерение да промени позицията си, след като той се зарича да бъде твърдо против изисквания за Брекзит от страна на Франция на финалната права на преговорите", пише вестникът и допълва: "Но Даунинг стрийт 10 (седалището на британското правителство) заяви, че премиерът ще призове за време, ако ЕС откаже да отстъпи от своите "скандални" искания."

Труден момент в преговорите за Брекзит

Труден момент в преговорите за Брекзит

Германия обяви, че ЕС иска споразумение, но не и на всяка цена

Междувременно дипломат от ЕС е коментирал пред "Ройтерс", че преговарящите от Великобритания и Европейския съюз все още не са преодолели разминаванията по трите основни въпроса, които пречат на сключването на търговско споразумение след Брекзит, като преговорите все още могат да отидат в двете посоки.

"Въпреки интензивните преговори до късно снощи, разминаванията относно търговията, управлението и риболова все още не са преодолени. Резултатът все още е несигурен, все още може да се отиде и в двете посоки", отбеляза ЕС дипломатът.

Той е говорил след запознаване на посланиците на страните членки на ЕС в Брюксел със ситуацията от главния преговарящ за Брекзит на Общността Мишел Барние.

Преговорите по Брекзит продължават на Никулден

Преговорите по Брекзит продължават на Никулден

Надежда за търговска сделка между ЕС и Великобритания

"Преговорите между ЕС и Обединеното кралство влязоха в крайната фаза, времето изтича бързо", допълнил дипломатът.

"ЕС е готов да направи допълнителна крачка за договорянето на справедливо, устойчиво и балансирано споразумение за гражданите в ЕС и Великобритания. Обединеното кралство трябва да избира между такъв положителен резултат или резултат без споразунение", изтъкна още той.

От своя страна високопоставен представител на ЕС е казал, че все още е невъзможно да се каже дали ще има търговско споразумение между Европейския съюз и Великобритания преди крайния срок 31 декември.

Преходният период на Великобритания след излизането ѝ от Европейския съюз приключва на 31 декември и ако не договори търговско споразумение с ЕС, тогава ще има мита и квоти за търговията между Великобритания и ЕС, което ще навреди на икономиките и на двете страни.

Франция заплаши да наложи вето на лоша сделка за Брекзит

Франция заплаши да наложи вето на лоша сделка за Брекзит

Ако има споразумение, което не е добро, ние ще се противопоставим

"Големи пречки остават по трите ключови въпроса", каза представителят, визирайки рибарството, държавната помощ и бъдещото разрешаване на спорове. "Невъзможно е да се каже дали ще има споразумение", посочил той.

Представителят на ЕС е коментирал още, че гласуването на Великобритания в Камарата на общините в четвъртък по законопроекта за вътрешния пазар и финансовия законопроект, които могат да подкопаят съществуващия договор за оттеглянето на Великобритания от ЕС, може да навреди на преговорите.

"Законопроектът за вътрешния пазар и финансовият законопроект в Камарата на общините, най-меко казано, няма да помогнат за преговорите", изтъкна официалният представител на ЕС.

Без повече отстъпки в преговорите за Брекзит, предупреждават страни от ЕС

Без повече отстъпки в преговорите за Брекзит, предупреждават страни от ЕС

С наближаването на финалната права раздразнението в Брюксел се засил