Европейският съюз е склонен да продължи преговорите с Великобритания и през 2021 г., ако не бъде сключено споразумение преди изтичане на преходния период на 31 декември, обяви Европейската комисия, цитирана от "Гардиън".

Брекзит: Джонсън отива в Брюксел, Лондон размаха маслинова клонка

Брекзит: Джонсън отива в Брюксел, Лондон размаха маслинова клонка

Срещата се очаква да се проведе в сряда или четвъртък

Говорител на Комисията поясни, че възложеният мандат от представители на 27-те страни членки и Европейския парламент ще позволи преговорите да продължат.

Ако няма споразумение до 1 януари, ние изпадаме в ситуация, при която няма сделка, отбеляза представителят и добави, че при подобна ситуация преговорите могат да продължат.

Мишел Барние: Преговорите за Брекзит приключват до сряда

Мишел Барние: Преговорите за Брекзит приключват до сряда

Разговорите се очаква да продължат до средата на седмицата, но не и след това

Междувременно главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние коментира пред Скай нюз в Брюксел тази сутрин, че е провел среща с британския си колега Дейвид Фрост за следващите стъпки, подготвяйки дневен ред за предстоящата среща между Борис Джонсън и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен тези дни. Барние подчерта, че "повече от всякога Брекзит е училище на търпението, дори университет на търпението".

Борис Джонсън предупреди, че ще бъде "много трудно" да се постигне споразумение на срещата на върха за Брекзит в Брюксел.

Говорителят на британското правителство бе категоричен, че преговорите за Брекзит няма да продължат следващата година.

"Ние заявихме ясно, че преговорите за бъдещите отношения трябва да приключат до края на годината, и преговорите няма да продължат следващата година. Това е позицията ни", обяви говорителят.

Представителят добави, че Джонсън се е съгласил да се срещне с Фон дер Лайен, за да видят дали има политически път за излизане от ситуацията. Премиерът на Великобритания не планира среща с президента на Франция Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел. Говорителят каза, че срещата ще се проведе "през следващите дни", без да уточнява.

Борис Джонсън бил готов да се оттегли от преговорите с ЕС за Брекзит

Борис Джонсън бил готов да се оттегли от преговорите с ЕС за Брекзит

Ако Европейският съюз не се съгласи да отстъпи от исканията му

Остават само три седмици до края на преходния период. На 1 януари 2021 г. Великобритания напуска единния пазар и митническия съюз със или без споразумение.

Двете преговарящи страни не могат да постигнат споразумение по три ключови теми: лоялна конкуренция, риболовът в британските води и механизъм за разрешаване на бъдещи спорове.

Вчера главният преговарящ на ЕС Мишел Барние заяви пред евродепутати, че преговорите приключват до сряда, за да могат двете страни да ратифицират евентуална сделка.

Евролидерите ще се срещнат в четвъртък, когато те могат да се подпишат под евентуално споразумение или да задействат подготовката за сценарий без сделка.