Премиерът на Великобритания Борис Джонсън ще пътува до Брюксел за ключова среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в 11-часов опит да се излезе от безизходицата на преговорите за Брекзит, пише "Гардиън".

Мишел Барние: Преговорите за Брекзит приключват до сряда

Мишел Барние: Преговорите за Брекзит приключват до сряда

Разговорите се очаква да продължат до средата на седмицата, но не и след това

Дългоочакваната среща ще се проведе през "следващите дни", обявиха двамата лидери в съвместно съобщение след телефонен разговор, продължил повече от час, който оставя надеждите живи за постигане на споразумение в сферата на търговията и сигурността. Източници от двете страни посочиха, че най-вероятно срещата ще се проведе в сряда или четвъртък.

Представители на ЕС и Великобритания предупреждават, че не се знае дали срещата ще помогне за постигане на споразумение.

"Сега разговорите са на същото положение като в петък", коментира източник от британското правителство.

Висш дипломат от ЕС добави: "Трябва да запалим свещ за тях".

Борис Джонсън бил готов да се оттегли от преговорите с ЕС за Брекзит

Борис Джонсън бил готов да се оттегли от преговорите с ЕС за Брекзит

Ако Европейският съюз не се съгласи да отстъпи от исканията му

Съвместното съобщение на Джонсън и Фон дер Лайен бе публикувано часове след изразената от Лондон позиция, че ще се откаже от ключови параграфи в законопроекта за вътрешния пазар, които нарушават международното право, тъй като позволяват на Обединеното кралство едностранно да пренаписва част от споразумението за Брекзит с ЕС. Ходът се разглежда като размахване на маслинова клонка пред Брюксел.

Остават само три седмици до края на преходния период. На 1 януари 2021 г. Великобритания напуска единния пазар и митническия съюз със или без споразумение.

Преговорите по Брекзит продължават на Никулден

Преговорите по Брекзит продължават на Никулден

Надежда за търговска сделка между ЕС и Великобритания

Двете преговарящи страни не могат да постигнат споразумение по три ключови теми: лоялна конкуренция, риболовът в британските води и механизъм за разрешаване на бъдещи спорове.

Вчера главният преговарящ на ЕС Мишел Барние заяви пред евродепутати, че преговорите приключват до сряда, за да могат двете страни да ратифицират евентуална сделка.

Евролидерите ще се срещнат в четвъртък, когато те могат да се подпишат под евентуално споразумение или да задействат подготовката за сценарий без сделка.

Пауза в преговорите за Брекзит

Пауза в преговорите за Брекзит

След като те са в задънена улица и няма напредък

Междувременно премиерът Борис Джонсън заяви, че Великобритания и ЕС остават далеч от споразумение.

"Винаги се надявам, но трябва да бъда откровен с вас, ситуацията в момента е сложна. Нашите приятели трябва да разберат, че Великобритания напусна ЕС, за да упражнява демократичен контрол. Все още сме далеч", подчерта той.