Няма конкретни постигнати резултати след телефонния разговор тази вечер между британския премиер Борис Джонсън и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде "Ройтерс".

 Лондон предложи да оттегли спорния законопроект, ако се договори с ЕС

Лондон предложи да оттегли спорния законопроект, ако се договори с ЕС

Правителството на Великобритания официално предложи

Припомняме, че двамата лидери трябваше да обсъдят основно търговското споразумение след Брекзит.

Източник, близък до преговорите, заяви, че британската страна е поискала пауза в преговорите по време на разговора, продължил около 90 минути.

Източникът добави, че не е ясно дали разговорът на лидерите е приключил за вечерта или ще продължи.

По-късно, в разпространено съвместно изявление се казва, че в търговските преговори остават "значителни различия в позициите на двете страни и условията за финализиране на споразумението не са налице по спорните въпроси.

Припомняме, че правителството на Великобритания официално предложи да оттегли или да не задейства параграфите в законопроекта за вътрешния пазар, които са в нарушение на положения в споразумението за излизане на страната от ЕС, ако бъде договорено търговско споразумение с Брюксел тази седмица.

Мишел Барние: Преговорите за Брекзит приключват до сряда

Мишел Барние: Преговорите за Брекзит приключват до сряда

Разговорите се очаква да продължат до средата на седмицата, но не и след това

Ако бъдат договорени обсъжданите решения, правителството на Великобритания е подготвено да премахне параграф 44 от британския законопроект за вътрешния пазар, отнасяйки се до декларациите за износ. Правителството на Великобритания също е готово да деактивира параграфи 45 и 47, отнасяйки се до държавната помощ, такава, която може да се използва само когато е съвместима с правата и задълженията на Великобритания съгласно международното право, отбелязва Лондон.

В съобщението също се посочва, че правителството може да изостави и друга част от плана си, която е в нарушение на споразумението за Брекзит, отнасящо се до митата в законопроекта за данъците, който ще бъде дебатиран в сряда.

Първоначалната реакция на ЕС на съобщението на Лондон е, че може да накара Европейския парламент да оттегли възражение относно ратифицирането на споразумение, но основните неразрешени въпроси остават.

Преговорите по Брекзит продължават на Никулден

Преговорите по Брекзит продължават на Никулден

Надежда за търговска сделка между ЕС и Великобритания

По-рано днес главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние предупреди, че преговорите с Великобритания за търговско споразумение няма да продължат след сряда.

Остава по-малко от месец до края на преходния период - който трябва да приключи на 31 декември. Той влезе в сила след Брекзит на 31 януари.