Премиерът на Великобритания Борис Джонсън обяви, че Великобритания може да напусне търговските преговори с Европейския съюз, ден след като се съгласи да се срещне с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в последен опит за преодоляване на задънената улица, съобщава "Ройтерс".

С оставащи малко повече от три седмици преди Великобритания окончателно да завърши излизането си от Общността, Джонсън трябва да се срещне с Фон дер Лайен през следващите дни, след като преговарящите не успяха да изгладят различията.

Брекзит: Джонсън отива в Брюксел, Лондон размаха маслинова клонка

Брекзит: Джонсън отива в Брюксел, Лондон размаха маслинова клонка

Срещата се очаква да се проведе в сряда или четвъртък

Езикът и на двете страни се втвърди, след като преговорите отново стигнаха до блокаж, като Джонсън определи ситуацията като "много сложна", а преговарящият от името на ЕС Мишел Барние настоя, че Общността е напълно обединена и "никога няма да жертва бъдещето ни за настоящето".

Междувременно главният преговарящ на ЕС е определил възможността за сключване на споразумение с Обединеното кралство за отношенията им след Брекзит като "много малка" сега, съобщи Sky News, позовавайки се на анонимен източник от ЕС.

И двете страни призоваха другата да направи компромис, за да се постигне споразумение, и виждат срещата между Джонсън и Фон дер Лайен като последно хвърляне на зарове, за да се види дали има политически път за сближаване на позициите.

ЕС и Великобритания окончателно се разбраха за Споразумението за оттегляне от Общността

ЕС и Великобритания окончателно се разбраха за Споразумението за оттегляне от Общността

Великобритания съобщи, че изтегля спорни членове от проектозакон

В знак на някакво движение в паралелни преговори за прилагане на по-ранно споразумение относно условията за излизане на Великобритания - за разлика от условията на бъдещата търговия - министри заявиха, че са постигнали споразумение относно договореностите за границата между Ирландия и Северна Ирландия.

В резултат на това Великобритания заяви, че сега ще премахне клаузи в законодателството, които са в нарушение на договора с ЕС за излизане, подписан през януари.

Откакто Великобритания напусна ЕС през януари, двете страни са в спор по три въпроса, което повдигна перспективата за "кошмарен сценарий" за много компании - без споразумение за управление на търговия в размер на около 1 трлн. долара годишно.

ЕС готов преговорите за Брекзит да продължат и 2021 г., Лондон категорично отказва

ЕС готов преговорите за Брекзит да продължат и 2021 г., Лондон категорично отказва

Борис Джонсън предупреди, че ще бъде "много трудно"

Запитан дали ще се опита до последния възможен момент да сключи споразумение за търговията, Джонсън увери пред журналисти: "Да, разбира се."

"Винаги се надяваме, но знаете, че може да дойде момент, в който трябва да признаем, че е време да приключим играта и това е точно така", каза Джонсън, използвайки термин от крикета за края на игра.