Премиерът на Великобритания Борис Джонсън предупреди, че двете преговарящи страни все още са много далеч по някои ключови въпроси, пише "Гардиън".

Джонсън даде интервю за "Скай нюз" след телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Двамата се съгласиха да продължат преговорите и другата седмица. Двете страни бяха наложили краен срок неделя за прекратяване на търговските преговори, за да може да ратифицират евентуално споразумение до 1 януари 2021 г., когато приключва преходният период и Великобритания официално напуска единния пазар и митническия съюз на Общността.

Борис Джонсън и Фон дер Лайен се договориха да продължат преговорите
Обновена

Борис Джонсън и Фон дер Лайен се договориха да продължат преговорите

Двете страни бяха наложили краен срок неделя

Той потвърди, че е разговарял с Фон дер Лайен и е запознал британския кабинет със съдържанието на проведената комуникация.

Страхувам се, че ние все още имаме много големи различия по някои ключови неща, коментира Джонсън, но поясни, че все още има надежда. Според него по-вероятно е да не бъде постигнато споразумение. Той каза още, че ЕС е отхвърлил предложението му да преговаря с евролидерите.

Министър-председателят повтори, че Великобритания не може да остане заклещена в регулаторната орбита на ЕС и отново ще поемат контрол над риболовните си води от 2021 г.

ЕС отхвърли опит на Джонсън да въвлече Меркел и Макрон в преговорите

ЕС отхвърли опит на Джонсън да въвлече Меркел и Макрон в преговорите

Според Джонсън е "много, много вероятно" да не сключат споразумение с Брюксел

По думите му най-доброто нещо за всеки е да бъде готов за търговия под правилата на Световната търговска организация.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел коментира, че всичко трябва да се направи за постигане на търговско споразумение.

"Всяка възможност за постигане на споразумение е добре дошла", каза тя на пресконференция в Берлин.

Джонсън: Да се готвим за Брекзит без сделка с ЕС

Джонсън: Да се готвим за Брекзит без сделка с ЕС

Австралийски отношения с ЕС от 2021 година очаква Лондон

Европейската комисия публикува план за действия в извънредни случаи, за да смекчи последиците от евентуален провал на преговорите с Великобритания за сключване на търговско споразумение.

Брюксел отбелязва, че сега има голяма неизвестност дали може да бъде сключена търговска сделка до 1 януари 2021 г.

Двете преговарящи страни не могат да постигнат споразумение по три ключови теми: лоялна конкуренция, риболовът в британските води и механизъм за разрешаване на бъдещи спорове.