Премиерът на Великобритания Борис Джонсън предупреди, че Великобритания трябва да се подготви да напусне единния пазар на Европейския съюз без търговска сделка, тъй като преговорите с блока за момента не вървят към успешен край, предаде "Блумбърг".

Франция: На британците може да им трябват визи за ЕС

Франция: На британците може да им трябват визи за ЕС

Въпросът все още се договаря

"Сега има силната възможност да имаме решение, което много повече прилича на австралийските отношения с ЕС, отколкото на канадските със Съюза", каза той в телевизионно интервю в четвъртък. "Не спираме преговорите, ще продължим да преговаряме. Но като гледаме къде се намираме, мисля, че е важно всички сега да се подготвят за австралийски вариант. "

Припомняме, че Европейската комисия публикува план за действия в извънредни случаи, за да смекчи последиците от евентуален провал на преговорите с Великобритания за сключване на търговско споразумение.

Брюксел отбелязва, че сега има голяма неизвестност дали може да бъде сключена търговска сделка до 1 януари 2021 г.

ЕС публикува план за извънредни случаи, ако не се договори с Лондон

ЕС публикува план за извънредни случаи, ако не се договори с Лондон

Брюксел отбелязва, че сега има голяма неизвестност

Британските граждани може да се нуждаят от визи за престой в Европейския съюз по-дълъг от три месеца след Брекзит от 1 януари, заяви в четвъртък френският министър по европейските въпроси Клемент Бон.

"За престой над три месеца може да има заявления за визи, професионални или други и това е въпрос, който все още се обсъжда", каза Бон пред репортери.

ЕС готов преговорите за Брекзит да продължат и 2021 г., Лондон категорично отказва

ЕС готов преговорите за Брекзит да продължат и 2021 г., Лондон категорично отказва

Борис Джонсън предупреди, че ще бъде "много трудно"

"Каквото и да се случи на 1 януари, ще бъдем в различна вселена. Готови сме". Бон посети железопътната гара Gare du Nord и терминала на Eurostar в Париж, за да провери новите съоръжения за граничен контрол преди пълното излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Великобритания заяви в четвъртък, че ЕС трябва да направи значителни отстъпки, за да преодолее безизходицата в търговските преговори за Брекзит до края на уикенда, за да даде известна яснота относно финала на 5-годишната сага с Брекзит.